"Jag är inte ens trött"

Snart avslutas Wallhack på Ungdomshuset, där ett 70-tal ungdomar träffats och "lanat" under tre dagar. – Deltagarna tar med sig sin dator, kommer hit, spelar dataspel och umgås med folk, säger Gustav Fredman, arrangör.

ANNONS
|

Gympasalen på Ungdomshuset i Vänersborg var vid TTELA:s besök under onsdagen förvandlad till oigenkännlighet. Datorer stod uppradade på bord i långa rader, lampor blinkade och sopsäckar var fyllda med tomma läskflaskor. Över alltsammans hördes techno med dunkande basgång.

Till vänster om ingången står ett gäng datorer märkta med texten "Crew", och där befinner sig Gustav "DreaparNNNN" Fredman och Emil "Pri3est" Bohjort, två av lanets arrangörer, och även medlemmar i föreningen Wallhack.

Det är det tredje lanet som föreningen har arrangerar i år, och uppslutningen har varit bra.

– Vi har ungefär 70 besökare mellan 12 och 18 år. Det finns ingen åldergräns men Wallhack är ju en ungdomsförening, säger Emil Bohjort.

ANNONS

Besökarna kommer främst från Trollhättan och Vänersborg, men också från exempelvis Lund, Göteborg, Västerås och Mellerud. Främst är det killar som lockats till Wallhack, men även fyra tjejer finns på plats.

– Majoriteten av de som spelar är fortfarande killar, även om det finns många spelande tjejer också. Det finns alla möjligheter för tjejer att bli hur bra som helst, eftersom dataspel utförs under likadana förutsättningar, säger Emil Bohjort.

Både Emil Bohjort och Gustav Fredman tycker att e-sport behandlas styvmoderligt i medierna.

– Sverige har varit bäst på e-sport i minst 20 års tid, men det syns ingenting av det i pressen. I Tyskland, som jämförelse, finns det egna skolor inriktade just mot professionella dataspelare, säger Emil.

Under Wallhack kommer två tävlingar att arrangeras: En lagtävling i dataspelet Counter-Strike, och en teckningstävling i Paint. Just Counter-Strike är det spel som de flesta deltagare som TTELA pratar med spelar.

– Jag spelar Counter-Strike: Global Offensive och försöker lära mig att b-hoppa, berättar Isac Nordberg från Vänersborg.

Vad är det roligaste med att vara på LAN?

– Det är nog att jag har varit uppe i 30 timmar i sträck. Jag är inte ens trött än!

Två som var ganska trötta, och faktiskt hade somnat vid sina dataskärmar, var Zeb Pettersson och Kevin Söderholtz Moen från Vänersborg.

ANNONS

– Jag ska vara med i turneringen i Counter-Strike sedan, men det roligaste med lan är inte att spela, utan att vara med sina kompisar, säger Zeb.

ANNONS