Kommunen ska inte sköta om badplats

Vänersborgs kommun kommer inte att sköta om badplatsen i Väne Ryr i framtiden. Vänsterpartiets motion avslogs på onsdagskvällen av kommunfullmäktige.

ANNONS
|

Kommunen har skött badplatsen i närmare ett halvt sekel, troligen efter någon form av muntligt avtal. Men 2014 beslutade samhällsbyggnadsnämnden att man skulle sluta med det eftersom den ligger på privat mark. En dålig idé tyckte Väne Ryrs byalag.

Också Stefan Kärvling (V) tyckte att det var en dålig idé och lämnade in en motion till fullmäktige där han föreslog att samhällsbyggnadsnämnden skulle få tillbaka uppdraget.

I februari blev det återremiss och i går var frågan uppe för andra gången. Kommunstyrelsens förslag var att avslå motionen.

Vänsterpartiets förslag var nu att motionen skulle bifallas och att nämnden skulle få i uppdrag att försöka träffa en överenskommelse med byalaget om ett gemensamt ansvar för badplatsen. Stefan Kärvling räknade upp argumenten från talarstolen.

ANNONS

– Det finns inga regler som hindrar kommunen att sköta en badplats på privat mark. Kommunen har skött badplatsen i snart 50 år. Muntliga avtal är att likställa med skriftliga.

Dessutom anser han att alla kommuninvånare ska behandlas lika. När kommunen sköter Nordkroken och stora delar av Gaddesanna, som båda till största delen ligger på privat mark, borde det samma gälla för Väne Ryr, menar han.

Med sig fick han, förutom de andra vänsterpartisterna, även Välfärdspartiet och Sverigedemokraterna.

Men det saknades inte motargument.

Gunnar Lidell (M) menar att fler skulle kunna höra av sig för att få hjälp av kommunen med badplatser.

– Det här beslutet skulle kunna bli prejudicerande.

Att muntliga avtal gäller höll förstås Lena Eckerbom Wendel (M) med om men hon sa också:

– Men det är svårt att bevisa vad de innehåller.

– Upprinnelsen till det här är att nämnden tittade över vad som är dess uppdrag, sa Benny Augustsson (S) och konstaterade att bedriva verksamhet på privat mark inte hör dit.

Det blev votering i frågan och kommunstyrelsens förslag vann med 37 röster mot 13. En plats var tom.

ANNONS