Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kubikmeter snö rasade från taket

Stora mängder snö rasade av taket på Trenova center på måndagen. "Livsfarligt", löd en av reaktionerna.
– Det hade varit förödande om någon hade kommit och gått där, säger Jan Wagnervik, tillförordnad vd på Trenova Fastigheter.

På måndagseftermiddagen kom Malin Edström ut från Systembolaget på Trenova center, samma dag som detta invigdes, och såg hur snön forsade av glastaket några meter bortanför entrén.

– Snön föll ju så tungt. Det såg inte ut som att det var så skönt att stå där under, säger hon.

Ingen person och inte heller någon av bilarna som stod parkerade intill ska ha blivit skadade. Men precis innan snön rasade passerade två herrar under taket, berättar Malin Edström.

– De vände sig om när de hörde ljudet – de hade kunnat få det på sig. "Det är ju otroligt" och "livsfarligt" hörde jag att de sa till varandra. Man blir ju fundersam – det här måste man väl tänka på när man bygger nytt? Det borde finnas något stopp där.

"Säkert några kubik"

Jan Wagnervik, tillförordnad vd på Trenova Fastigheter som ansvarar för fastigheten, är medveten om snöraset.

– Det var säkert några kubik som for ned där.

Enligt Jan Wagnervik beror det på att takkonstruktionen inte är färdig.

– Det ska vara en skylt över entrén, som blev försenad och det innebar att vi inte kunde lägga färdigt taket – hade vi gjort så kommer vi inte åt och skruva fast den. Det skulle varit klart i måndags och det ska vara ett snörasskydd där, men det hann inte bli hundra färdigt och vi kunde bara göra klart drygt halva taket eftersom skylten inte kommit.

– Och så hade vi oturen att det kom väldigt mycket snö och lyckades rasa. Vi beklagar verkligen detta. Som tur var var det inte precis utanför entrén – det hade varit förödande om någon hade kommit och gått där.

"Snöras alltid problem för fastighetsägare"

Fastighetsägaren har nu stängt av den delen där snön rasade. På fredag kommer man att sätta upp ett provisoriskt snöskydd tills vidare tills man kan färdigställa takkonstruktionen. Att det skulle ske något liknande tills dess är ingen risk, menar Jan Wagnervik, eftersom all snö redan fallit ned.

Det snöade ju redan i helgen, borde ni inte ha skottat taket i måndags när ni inte kunde sätta upp snörasskyddet?

– Vi håller på med en utredning, vi ska invänta den och se vad som hänt, men det är uppenbart att det inte var skottat.

Nu gick det bra, men hur allvarlig är en sådan incident för en fastighetsägare?

– Snöras är alltid problem för en fastighetsägare. Det här borde vi egentligen ha sett, men det finns väldigt många ställen på en fastighet där det kan komma snöras som tyvärr inte är lika lätt att se. Snö är ett elände, säger Jan Wagnervik.