Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/6
ANNONS ▼

Med fotografier från en svunnen tid

En bild säger mer än tusen ord. Ett uttryck som Vänersborgs museum tagit fasta på när de anordna en dag i fotografiets tecken.

Det har blivit en tradition att Vänersborgs museum firar museets födelsedag i mitten av mars varje år. I lördags var det dags igen. Dåtidens fotografier var temat på museets 131:e födelsedag.

– Det har varit en fantastiskt bra dag med mycket folk på alla aktiviteter. Det har varit mycket frågor och man märker att folk har ett genuint intresse för foto och fotografering, det är roligt, säger Peter Johansson, museichef.

Det var stadsvarning i fotografernas i Vänersborgs fotspår, visning av utställningen På kung Oscars tid, berättelser om stadens första tågresenärer och deras fotografier, och så avslutningsvis visade antikvarier Anna Panser bilder ur museets samling.

– Bilder har alltid intresserat mig. Det jag ville visa här i dag är bredden på vad fotografier har använts till, säger hon.

Ett 20-tal personer har samlats för att lyssna på när Anna Panser berättar om bland annat visitkorten som fick genomslag på mitten av 1800-talet.

– Man hade visitkortsalbum där man samlade kort på andra. Först i albumet hade man kungligheter, sedan nära och kära.

En av de som hittade till museet var Malin Olofsson.

– Det är intressant att se gamla Vänersborg och lära sig om historien. Det är speciellt intressant när det är min egen stad, säger hon.

Dagen avslutades med visning av bilder från Vänersborg år 1972. Inte så längesen kan tyckas men mycket har hänt sedan dess. Men tack vare fotografierna lever hus och miljöer vidare.

MEST LÄST