Brevskrivare. Vänersborgsmoderaterna Gunnar Lidell och Jonathan Axelsson är besvikna över att polisens utredare i Vänersborg flyttar till Trollhättan.
Brevskrivare. Vänersborgsmoderaterna Gunnar Lidell och Jonathan Axelsson är besvikna över att polisens utredare i Vänersborg flyttar till Trollhättan.

Moderater tar strid för lokal polisnärvaro

Flytten av polisens utredningsenhet till Trollhättan är ett svek. Det skriver två Vänersborgsmoderater i ett brev till inrikesminister Anders Ygeman och regionpolischef Klas Friberg.

ANNONS
|

- Detta kommer leda till färre uppklarade brott, säger moderata oppositionsrådet Gunnar Lidell, som skrivit brevet tillsammans med partikollegan Jonathan Axelsson, kommunfullmäktigeledamot.

- Om risken blir mindre att åka dit, så är ju risken större att man chansar och begår brott, fortsätter Gunnar Lidell.

Som TTELA rapporterade häromveckan innebär polisens nya organisation bland annat att de utredare som tidigare suttit i Vänersborg lyfts in i den nya utredningssektionen som bildats i Trollhättan. Jonathan Axelsson menar att det är ett svek mot löftet om en polismyndighet som skulle komma närmare medborgarna.

- Vi kräver att ledningen för polisregion Väst omprövar beslutet om att flytta från Vänersborg. Vi kommer att driva den här frågan hårt och vi kommer att följa upp vad som händer, säger han.

ANNONS

I brevet till inrikesminister Anders Ygeman och regionpolischef Klas Friberg skriver de att brott som drabbar vänersborgarna behöver utredas lokalt för att gärningsmän tidigt ska kunna gripas och lagföras. De uttrycker en oro för att polisens förmåga att förebygga och klara upp brott håller på att raseras.

- Om poliserna här inte har en daglig koppling till utredare i korridoren om vad som uppstått längs gatan eller i en lägenhet, så är jag orolig för att det kommer att eskalera, säger Gunnar Lidell.

Han betonar gång på gång vikten av en lokal förankring med utredare som rör sig i samhället och snappar upp vad som pågår. Visst, det kanske fungerar ett tag om de sitter i Trollhättan, åtminstone så länge det är personer med lokalkännedom. Men vad händer på sikt, när utredare slutar och nya rekryteras utifrån?

- Det känns som om ingen, från rikspolischefen och ned, har blivit varse om vilka konsekvenserna av den här nya organisationen blir, säger Gunnar Lidell.

De båda brevskrivarna menar också att Vänersborg behöver en stark polisnärvaro, inte minst med tanke på de kriminalvårdsinstitutioner som finns i kommunen och att staden är säte för Västra Götalandsregionen.

I brevet till inrikesministern skriver de att en snar uppföljning av polisens omorganisation är nödvändig, och att den bör genomföras i justitiedepartementets regi. Men någon omedelbar förändring av organisationen tror de sig inte kunna uppnå.

ANNONS

- Så kaxiga är vi inte. Men vi vill få till en riktig diskussion, säger Gunnar Lidell.

Så ser polisarbetet ut i Vänersborg i och med den nya organisationen:

Två grupper med poliser i yttre tjänst utgår från Vänersborg under dag- och kvällstid. På nätterna bevakas Vänersborg av polis som utgår från Trollhättan och Mellerud.

Polisens mobila enhet utgår från Vänersborg i stället för, som tidigare, Trollhättan.

Utredningsavdelningen flyttar till Trollhättan och lyfts in i den nya utredningssektionen.

Den speciella djurenheten upphör och dessa ärenden kommer i stället att hanteras av rättsenheten i Göteborg.

Källor: Polismyndigheten, TTELA

ANNONS