Museets hiss äntligen på plats

Efter 131 år har Vänersborgs museum byggts ut med en hiss som gjort museet tillgängligt för de flesta. På lördag blir det hissvisning och invigning.

ANNONS
|

Hur hissen skulle byggas och för vilka pengar har diskuterats under lång tid. Dock inte lika länge som museet är gammal. Det uppfördes 1885 och är Sveriges äldsta bevarade museimiljö. Byggnaden har därför stort kulturvärde och därmed var det också knivigt att hitta en passande och varsam lösning för en hiss. Bäst idé hade Contecton arkitekter. Arkitekt Anders Patriksson berättar under måndagens hissvisning för media: – Huset är solitärt, det har en entrésida och tre sidor till. I och med hissen har det fått ytterligare en entrésida till mot Östra vägen. Fasaden har hållits intakt, tillägget är modernt och transparent och vi har valt att belysa fasaden genom glaset. Glashuset omsluter ett av fastighetens hörn och innehåller inte bara en hiss. Där finns även en spiraltrappa, en ny som ersatt den gamla som redan fanns, och en handikappvänlig toalett med skötbord.

ANNONS

– Museet har inte bara blivit mer handikappvänligt, det är även lättare för barnfamiljer när det finns en stor och rymlig toalett, en familjetoalett, säger Klara Blomdahl, kultursekreterare i Vänersborgs kommun.

Hissen går mellan bottenplanet och tredje våningen, kan rymma 13 personer och bära en vikt på ett ton. Museets verksamhetschef Peter Johansson är mycket nöjd. – Museet har inte bara blivit mer fysiskt tillgängligt. En eventuell utrymning blir också mer säker i och med att vi fått ytterligare en väg ut. Dessutom har arbetsmiljön förbättras. Nu slipper vi bära tungt gods och värdefulla föremål i trapporna, säger han. För att undvika ingrepp i fasaden har nederdelen i ett av de höga bågfönstren på varje våning byggts om till en dörr som kan öppnas automatiskt. Dörren leder från hissdelen in till utställningslokalerna. – Glasväggen i tillbyggnaden har skurits in i fasaden och kan, om det blir aktuellt någon gång i framtiden, återställs, säger Anders Patriksson. I entréplanet har man dessutom fått en ny skaparverkstad. Där ska till exempel skolklasser kunna arbeta praktiskt med bland annat Vänersborgs historia. På lördag är allmänheten välkommen till invigningen av hissen. Då invigningstalar Marika Isetorp (MP), kultur- och fritidsnämndens ordförande, och Perallan Orrbäck (L), ordförande för Västarvet. Elever från Vänersborgs kulturskola bjuder på ett kortare kammarmusikprogram. Från Danskompaniet Spinn i Göteborg dansar Malin Rönnerman och Emilia Wärss föreställningen Kurvatur. Som avslutning håller Peter Johansson ett kortare anförande om museet i nutid och dess historia.

ANNONS
ANNONS