"Mycket glädje när vi firar Eid"

Med hoppborgar, lek, trevligt sällskap och många skratt. Så firade Vänersborgs muslimer Eid al-Fitr.

ANNONS
|

Eid al-Fitr muslimernas viktigaste högtid markerar slutet på den månadslånga fastan och Ramadan. Eid betyder också fest och glädje med nära, kära och främlingar. För andra året i rad anordnas en stor Eid Festival på Torpa i Vänersborg.

Mellan de många hoppborgar och roliga aktiviteterna springer barn runt för att hinna med så mycket som möjligt. Musiken ljuder över området och både barn och gamla går runt med ett leende på läpparna.

Vid ett bor står ett antal ljusstavar som liknar en av nattduellerna från Mästarnas mästare. Nur Mahmoud Hussein har precis tagit ljuspelaren före sin syster Shahad. Att vara på Eid-fest. Det gillar hon.

ANNONS

– Jag har åkt rutschkana och provat allt men denna var den roligaste, säger hon.

Sen hinner hon inte prata mer utan springer i väg med sina kompisar.

Tjejernas pappa Mohammed Hussein som stått bredvid och hejat på berättar sen vad Eid-festivalen betyder för honom.

– Alla barn och föräldrar är här. Det är mycket glädje när vi firar Eid, säger han.

Årets Eid-fest är något större än förra året. Även aktiviteterna är fler och det är även fler besökare. Bakom festen står Vänersborgs unga muslimer och det är en glad ordförande som är nöjd med årets upplaga.

– Många som inte känner varandra får nya kompisar. Det är också kul att människor med bakgrund från många olika länder är här och firar, säger Sameer Saeed ordförande för Vänersorgs unga muslimer.

Arrangörerna har också ansträngt sig för att de som bor på Restadgård ska komma till festen.

– Det är vikigt att de som bor där kommer hit och får träffa folk. Då blir det lättare att komma in i samhället, forsätter Sameer Saeed.

Fakta: Eid al-Fitr

Eid al-Fitr eller bara Eid är en av islams viktigaste högtider. Högtiden markerar slutet på fastan. Eid har många likheter med den kristna julen. Högtiden firas med god mat tillsammans med nära och kära och barnen får presenter.

ANNONS