Myndighet tvångsbantar katt

Ägarna till en katt i Vänersborg får ett föreliggande från Länsstyrelsen i Västra Götaland efter att deras kraftigt överviktiga katt haft svårigheter att slicka sig själv. Föreläggandet tvingar ägarna att banta katten annars kommer någon annan att få ta hand om den.

ANNONS
|

Enligt den sista vägningen vägde katten 7,9 kilo och en normalvikt för katten är fyra kilo. Katten har sedan första träffen hos veterinären bantat efter att den haft svårt att slicka sig och till följd blivit sårig i rumpan. I samband med besöket hos veterinären blev ägarna rekommenderade dietfoder för att få ner kattens vikt. Under ett par månader gick katten ner i vikt men när katten började gå upp i vikt igen sa Länsstyrelsen stopp.

"Att se till att din katt får lämplig kost och att den inte är överviktig är lika viktigt som att den inte blir underviktig. De sjukdomar katter kan få på grund av fetma är detsamma som hos människor: hjärtproblem, ledproblem, cirkulationsrubbningar, sämre immunförsvar, leversjukdomar och diabetes", skriver Länsstyrelsen i sitt föreläggande. Utöver det anser Länsstyrelsen att katten får minskad livskvalitet och inte kan sköta sin hygien i den utsträckning som den vill.

ANNONS

Om inte katten minskar sin vikt med 140 gram per månad till sin idealvikt på fem kilo så finns det en risk att katten tvångsomhändertas.

ANNONS