Dyr i drift. Det behövs mer pengar till underhåll av Dalbobron. 
Dyr i drift. Det behövs mer pengar till underhåll av Dalbobron. 

Nämnden vill ha mer pengar

Samhällsbyggnadsnämnden begär en större budget än vad kommunstyrelsen föreslagits. Nämnden vill dessutom öka investeringsutrymmet.

ANNONS
|

I veckan tog politikerna i samhällsbyggnadsnämnden upp det förslag till budget för 2018 som en oenig kommunstyrelse antog i mars. Den skattefinansierade delen av samhällsbyggnadsnämnden föreslås få 76 miljoner kronor, det är 9,5 miljoner mindre än 2017.

Politikerna i nämnden anser att det inte räcker och vill ha två extra miljoner. De pengarna ska användas tillfälligt nästa år för underhåll av Dalbobron och Gropbron.

Samhällsbyggnadsnämndens del av kommunens totala driftbudget på 2 166 miljoner kronor är liten men investeringsbudgeten ligger till allra största delen på just den nämnden. Den föreslagna summan är drygt 700 miljoner de kommande fem åren.

ANNONS

Samhällsbyggnadsnämnden vill ha ett större investeringsutrymme än kommunstyrelsen har föreslagit. Bland annat behöver vattenreningsverket i Rörvik moderniseras. Som det är i dag räcker kapaciteten inte till för att säkerställa reservvatten för Vänersborg och klara av ökad industriproduktion i Brålanda.

För att kunna uppdatera vattenverket behövs inventeringar på 25 miljoner fördelat på 2018 och 2019.

– Det här hänger ihop med Vänerkustprojektet. Vi måste ha ett fungerande Rörvik för att helheten ska fungera, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Benny Augustsson (S).

Ett annat nytt önskemål är investeringsmedel till en trafiklänk mellan det kommande bostadsområdet Öxnered/Skaven och Onsjö.

– Bygger vi nya delar i vår stad är det viktigt att binda samma dem, säger Benny Augustsson.

Och det rör sig om en investering på tolv miljoner kronor 2019.

Nämnden vill också omfördela investeringsmedel inom den givna ramen. Bland annat handlar det om att flytta pengar från bygget av en cirkulationsplats i korsningen Edsvägen/Nabbensbergsvägen. Pengarna läggs i stället på andra trafikåtgärder. Men här var nämnden inte överens L, M, SD och KD ville inte göra omprioriteringarna.

Det kan också tillkomma fler investeringar beroende på hur de andra nämnderna planerar sin verksamhet.

Samhällsbyggnadsnämnden vill också höja bruknings- och anläggningsavgiften för vatten och avlopp med fem procent nästa år.

ANNONS

– Det hänger ihop med utbyggnaden av va-systemet, säger Benny Augustsson.

I juni tar kommunfullmäktige beslut om hela kommunens budget.

ANNONS