Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/13

”Närmare paradiset kan man inte komma”

I augusti 2017 togs det första spadtaget för seniorboendet Bovieran på Holmängen i Vänersborg. I början av november förra året flyttade de första gästerna in och idag frodas både grönska och trivsel mellan balkongerna i vinterträdgården.

Gunbritt Johansson slår upp dörren till sin tvårumslägenhet på andra våningen. Hon fick nyckeln den 4 november förra året och det första hon tog dit var sängen så att hon skulle kunna flytta in direkt i väntan på det övriga flyttlasset.

– Här brukar jag sitta och dricka förmiddagskaffe eller kvällsté och lyssna på porlandet från dammen där nere, säger hon och visar en liten sittgrupp utanför ytterdörren där hon har utsikt över den 1600 kvadratmeter stora vinterträdgården.

Gunbritt och hennes man hade bott i en villa på Mariedal sedan tidigt 70-tal men efter att hon blev änka för ett par år sedan bestämde hon sig för att det var dags att flytta.

– Jag älskade min trädgård men lika roligt som det var att bo i hus när man var två, lika tråkigt var det när man blev ensam. Nu får jag njuta av all grön växtlighet utan att själv behöva slita och rensa rabatter. Närmare paradiset kan man inte komma!

54 bostadsrätter

Bovieran är ett så kallat konceptboende för 55-plussare. Den första Bovieran byggdes i Partille för tio år sedan och idag finns boendet på 21 orter i landet. I november 2016 sålde Vänersborgs kommun marken på Holmängen för 7,4 miljoner kronor till företaget. Trevåningshusen byggs utifrån ungefär samma U-formade modell runt en grön oas – en inglasad tempererad vinterträdgård. Boendet i Vänersborg är en uppdaterad modell som består av 54 bostadsrätter istället för 48 som det är i tidigare byggda Bovieror. I nuläget är sju av bostadsrätterna ännu inte sålda.

Lägenheterna är antingen två- eller trerummare. Alla entréer vetter mot vinterträdgården, som fungerar som en mötesplats där grannarna kan träffas och umgås året runt. Mellan palmer, citronträd och andra exotiska växter finns gångstigar, sittgrupper, en gemensamhetslokal och boulebana.

– Här kan man umgås i den mån man själv vill och ingen behöver känna sig ensam, säger bouleentusiasten Lennart Strand.

Även han har lämnat ett liv som villaägare, med allt vad det innebar av fixande och underhåll, bakom sig. Hans nya trerumslägenhet på bottenplan ligger endast ett klotkast ifrån boulebanan som har väckt ett nytt intresse till liv hos flera av grannarna.

– Jag trodde inte att boule var något för mig men det är ju gôrroligt! säger Gunbritt Johansson.

Ordnar aktiviteter

Precis som Lennart och Gunbritt har många av de boende flyttat från hus och i de nya lägenheterna finns inte riktigt samma utrymmen som man kanske varit van vid. Det har bland annat resulterat i att en gemensam ”snickarbod” har upprättats i en lokal i källaren, där grannarna har samlat ihop utrustning och verktyg som är fritt att använda för alla boende.

Det där med gemenskap är något som återkommer när man pratar med lägenhetsinnehavarna. Lennart Strand berättar att i samband med att folk börjat flytta in startades en trivselgrupp. Sedan dess har olika aktiviteter utformats efter önskemål från de boende. Fredagsmingel, promenadgrupper och bastubad är några exempel.

– Här kan man få både nya grannar och vänner. Om det är någon som man inte har sett på ett tag är det lätt att knacka på och kolla om allt är okej. För ensamstående kan det vara en extra trygghet, säger Gunbritt.