Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Anna Josefsson från Hjälpande händer vann TTELA:s integrationspris 2017.

  Nominera till TTELA:s integrationspris

  Den 24 mars är det dags för den årliga Vänersborgsgalan. I samband med galan koras vinnaren av TTELA:s integrationspris och nu är det upp till er läsare vem som ska utses.

  På Vänersborgsgalan förenas folk från näringslivet, kommun och föreningsliv för att hylla olika insatser och eldsjälar i området.

  Här kan du komma med förslag på pristagare, klicka på länken.

  En rad priser delas ut, inte minst TTELA:s integrationspris. Nu är det upp till dig som läsare att nominera den kandidat som du tycker borde få priset. De av er som nominerar de hetaste kandidaterna har chans att vinna biljetter till Vänersborgsgalan. Fram till den 4 mars kan du skicka in ditt förslag till [email protected]

  Fick en kamera

  Förra året tilldelades Anna Josefsson från fritidsverksamheten Hjälpande händer TTELA:s pris för sitt engagemang för Torpaområdets barn. I samband med prisutdelning uttryckte hon en önskan om att Hjälpande händer skulle få en kamera som de kunde använda i verksamheten.

  LÄS OCKSÅ: Cecilia Frisk om integrationspriset

  – Det fick vi faktiskt, chefen köpte in en. Sedan dess har vi satsat mycket på film och foto, berättar Anna Josefsson.

  Kameran har bland annat använts till ett projekt i samarbete med Vänersborgsbostäder som invigde ett nytt sopsystem på Kastanjevägen i december.

  – Barnen hjälper till att informera boende i området om hur man sopsorterar och håller ordning ute på gården.

  Bjudas in

  Senare i år ska hyresgästerna i området bjudas in till Vänersborgsbostäder där Hjälpande händer ska visa en film om hur man sorterar sitt skräp.

  – Vi har ett manus färdigt och ska börja filma i veckan. I filmen visar barnen och förklarar hur man gör när man sopsorterar, vad som kan slängas i sopsorteringen och vad man behöver åka till tippen med, säger Anna Josefsson, som menar att projektet har fått effekt i området.

  – Nu får vi mycket frågor om sopor från boende. Det är inte så lätt att veta hur man ska göra om man har levt i ett land där det inte hör till att sortera.

  Och det är kommunikation som Anna Josefsson menar är en viktig nyckel för integration.

  – Våga prata med människor runt omkring dig, det är en förutsättning för att integration ska lyckas. Våga ta kontakt och visa respekt, förståelse och tolerans.

  Startade supportgrupp

  2016 var det Gunilla Hogedal som fick ta emot priset för sitt ideella arbete på Restad gård, där hon bland annat startade upp Support Group, ordnade språkkurser och praktikprojekt.

  – Det var fantastiskt att få priset och roligt att arbetet uppmärksammades. Det gav möjligheter att hjälpa och förbättra situationen för flyktingar.

  Idag är hon inte längre aktiv just på Restad gård men hon hjälper fortfarande många av de personer som hon träffade under sin tid där.

  – Några har fått arbete och andra har börjat studera. En del behöver hjälp med till exempel referenser när de ska söka jobb.

  Språkvärn

  Som råd till andra människor som vill engagera sig i integrationsarbete tipsar hon om kommunens projekt Språkvän.

  – Där jobbar man seriöst med att matcha ihop nyanlända med etablerade vänersborgare. Det finns också språkcaféer både på Restad gård och på biblioteket som man kan engagera sig i.


  Nominera din kandidat!

  • Mejla ditt förslag på pristagare med en kort motivering samt ditt namn och kontaktuppgifter till [email protected] senast 4 mars.
  • En jury på TTELA kommer sedan utse fem slutkandidater, varav en pristagare, som 24 mars får motta 20 000 kronor på Vänersborgsgalan.
  • Du som nominerar deltar i en utlottning av 14 biljetter till galan inklusive middag - för dig och en valfri middagsgäst.