Hotas av vattnet. Sandens mark ligger lågt och riskerar att svämmas över. För att man ska kunna bygga bostäder där måste problemet åtgärdas.
Hotas av vattnet. Sandens mark ligger lågt och riskerar att svämmas över. För att man ska kunna bygga bostäder där måste problemet åtgärdas.

Nu är det snart möjligt att befolka Sanden

Sedan ett decennium tillbaka har planerna på att bygga bostäder på Sanden söder om Dalbobron stötts och blötts. Och just det blöta har varit problemet, Vänern hotar att ställa stora delar av den konstgjorda ön under vatten.

ANNONS
|

Det andra hindret för att befolka den konstgjorda ön permanent har varit hamnen. Men båda hindren verkar nu kunna övervinnas. En mur av stål ska skydda mot vattnet och hamnen försvinner, på ett eller annat sätt, från området.

I början av 2010 presenterades fyra förslag på hur området skulle kunna se ut. Och då var det nog en och annan vänersborgare som undrade om de såg rätt. En av arkitektfirmorna ville att Dalbobron skulle rivas för att deras vision skulle gå att genomföra. En annan förespråkade att området skulle genomkorsas av kanaler.

Det senaste inlägget kom härom året från Moderaterna i Vänersborg via Muein Fallahas vackra bilder som visar en stadsdel med ungefär 1 000 lägenheter.

ANNONS

Vad resultatet till slut blir vet vi inte än. Men i planvisionen kan man se en rutnätsstad för både bostäder och verksamheter. Där hamnen i dag ligger har en park ritats in medan Vassbottenleden fortsätter att skära diagonalt genom området. Ica och värmeverket får ligga kvar där de finns i dag. Stranden mot Vassbotten blir grön och lätt att komma till.

Vid gamla hamnkanalen föreslås bostadshus och en ny bro mot centrum nämns. En gång- och cykelbana mot Blåsut finns också med.

Vänersborgs kommun sätter bara ramarna, tavlan måste fastighetsägarna, vilka de nu i framtiden blir, själva måla. Men att det växer upp lägenheter av den dyrare sorten är nog ingen vågad gissning. Att det ska bli bostäder på ön har ju hela tiden varit huvudmålet.

Nu återstår att få en politisk majoritet att ställa sig bakom planerna. Enligt Marie Dahlin är de styrande S, C och MP överens med M, KD och L så allt talar för att fullmäktige ger sitt godkännande.

Sanden står nu alltså inför stora förändringar, en förvandling från industriområde mot bostadsområde. Men förändringar är inget nytt för platsen. Själva marken är bara hundra år gammal. Ön byggdes av muddermassor från när nya hamnkanalen grävdes.

De äldsta byggnaderna är från 1920-talet men de flesta restes på 1960-talet. Under åren har Dalbobron byggts, Vassbottenleden dragits fram genom bebyggelsen och Strömsborg revs 2007.

ANNONS

2009 gjorde antikvarie Lars Bergström en kulturhistorisk utredning kring Sanden. Han anser att ön har kulturhistoriska värden, både i sin helhet och i enskilda byggnader. När TTELA talade med honom önskade han att det skulle bli en försiktig omdaning.

Hur det blir med det återstår att se.

Läs också:

ANNONS