<strong>Mot nya mål.</strong> TTELA har tidigare berättat om Ida Kaiser som har autism och som går hästinriktningen på Nuntorp. När det stod klart att utbildningen skulle försvinna blev det bekymmersamt, men nu har hon hittat en ny skola. Foto: Sebastian LaMotte
Mot nya mål. TTELA har tidigare berättat om Ida Kaiser som har autism och som går hästinriktningen på Nuntorp. När det stod klart att utbildningen skulle försvinna blev det bekymmersamt, men nu har hon hittat en ny skola. Foto: Sebastian LaMotte

Nu har Ida äntligen hittat en ny skola

Nu ser det ut som att Ida Kaiser kan fortsätta sin gymnasieutbildning trots att regionen har tagit sin hand från Nuntorp. – Men i den bästa av världar hade Nuntorp varit kvar, säger hennes mamma Louise Eriksson.

ANNONS
|

När det stod klart att Västra Götalands-regionens naturbruksutbildning på Nuntorp skulle läggas ner efter vårterminen 2017 blev läget bekymmersamt för Ida som då skulle ha ett år kvar på skolans hästinriktning.

Ida har diagnoserna autism och ADD vilket innebär att hon har svårigheter med sin sociala kommunikation, och att koncentrera sig en hel dag på studierna bland mycket folk är tröttande för henne.

Nuntorp var den skola som passade henne absolut bäst, så frågan var vad som skulle hända när den inte fanns längre. Men nu verkar det ha löst sig.

– Det ser ut som att det blir Uddetorp. De syr ihop ett upplägg som ska passa Ida, säger Louise Eriksson.

ANNONS

Skolan ligger i Skövde ungefär femton mil från deras hem i Kärna utanför Kungälv, det är tre, fyra mil längre bort än Nuntorp.

Skillnaderna mellan skolorna är att på Uddetorp måste eleverna åka en bit, till Axvalla travbana, för hästutbildningen och så blir klassen större. Dessutom är stallbacken på Axvalla betydligt mer hektisk.

– Första gången hon var där upplevde hon stallbacken som jättestressande, andra gången kändes det bättre. De får köra anpassning där också.

Ida har också besökt själva Uddetorp.

– Vi blev jättebra mottagna av personalen. Vi tar en dag i taget och hoppas att inskolningen ska underlätta.

Just nu är Ida på praktik och ska tillbaka till Brålanda i maj för att göra sina sista veckor på skolan där.

Louise Eriksson är kritisk mot att det tog lång tid att få till ett alternativ för Ida och mot att regionen inte driver Nuntorp vidare.

– Att förstöra den kunskap som finns där kring de här eleverna är sorligt. Den utveckling Ida har haft är otroligt. På Nuntorp fanns boende, teori och hästarna på ett ställe. Hade Ida en dålig dag kunde hon vila och gå till stallet när hon orkade. Jag hoppas att det här fungerar och att Uddetorp blir lika bra.

ANNONS
ANNONS