Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sdltb89e869-nh
Elevökningen gör att det är svårt att hitta klassrum till alla i Vänersborgs tätort.

Oenighet om pengar till "nya skola"

På onsdag ska kommunfullmäktige i Vänersborg ta upp frågan om pengar till Idrottsgatan 7. Eller? Politikerna är fortfarande inte överens om vad ett beslut kommer att innebära.

Enligt Gunnar Lidell (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, har det ingen som helst betydelse för upprustningen av gymnasiets gamla lokaler på Idrottsgatan 7 vilket förslag till reviderad investeringsbudget för samhällsbyggnadsnämnden som kommunfullmäktige antar på onsdag.

– Nej, inte alls, säger han.

Varken förslaget från den styrande minoriteten (S, C och MP) eller det från oppositionen (M, L, KD, V och SD) ska innebära pengar till upprustning av lokalerna.

Samhällsbyggnadsnämnden vill, på begäran av barn- och utbildningsnämnden, flytta 30,9 miljoner från investeringar på Norra skolan åren 2017 och 2018 till Idrottsgatan 7. Det vill också den styrande minoriteten.

Tanken är att använda 10 miljoner i år och 20,9 nästa år för att rusta upp lokalerna för att kunna ta emot högstadieeleverna som behöver klassrum.

 

I oppositionens förslag flyttas Norra Skolans pengar från 2017 och 2018 i stället till 2019 och 2020, vilket gör att det inte finns några pengar att flytta till Idrottsgatan.

I handlingarna till de styrandes förslag finns inte några pengar alls inskrivna till Norra Skolan och alltså finns det inga pengar att flytta till Idrottsgatan där heller, resonerar Gunnar Lidell.

I dag finns fyra miljoner avsatta till Idrottsgatan 7 och om det anses finnas ett behov av mer pengar inför höstterminen måste det tas i ett separat beslut, menar Gunnar Lidell. Och det finns en skriftlig förfrågan från samhällsbyggnadsnämnden men den har inte varit uppe på kommunstyrelsen. Gunnar Lidell påpekar att det är Marie Dahlin (S) i kraft av ordförande som har makten att lyfta upp frågan på dagordningen.

– Om hon inte tar upp frågan på kommunstyrelsens arbetsutskott på måndag så gör jag det, säger Gunnar Lidell.

Eftersom han menar att det inte finns några pengar att flytta från Norra Skola till Idrottsgatan 7 måste saken lösas på något annat sätt, till exempel genom upplåning. Eller så får de fyra miljoner som redan är avsatta räcka och så tar man tag i frågan igen i vårens arbete inför budgeten 2018.

 

Kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin (S) menar att om de styrandes förslag till reviderad investeringsbudget antas av fullmäktige så blir det möjligt att flytta investeringspengar från Norra skolan till Idrottsgatan 7. Det görs i så fall i ett separat ärende där samhällsbyggnadsnämndens begäran behandlas men först måste det finnas pengar att flytta, menar hon. Och det ska det finnas om de styrandes förslag går igenom i fullmäktige men inte om oppositionens förslag vinner.

Visserligen finns inget om Norra Skolan med i handlingarna till de styrandes förslag men enligt Marie Dahlin framgick det av samhällsbyggnadschefens föredragning för kommunstyrelsen och ett protokoll från barn- och utbildningsnämndens från i november vad det handlar om.

Och hon är uppenbart förvånad över oppositionen ståndpunkt.

– Men är man inte vaken och hör vad tjänstemännen säger...

Gunnar Lidell är tveksam till att göra en permanent skola av Idrottsgatan 7. Redan i dag finns flera skolor i området och han tycker inte att det är en bra idé att öka elevantalet med ytterligare flera hundra. Om de gamla lokalerna ska bli en permanent skola vill han ha en diskussion om saken.

– Vi anser att om man ska etablera en i princip ny skola då ska det vara ett separat ärende kommunfullmäktige. Det ska inte smygas in tio, tjugo miljoner åt gången.

MEST LÄST