Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

_MG_0407
Det råder oklarhet om hur det ska gå för grundskolan i Väne Ryrs skola.

Oenighet om Väne Ryrs skolas framtid

På måndagen kan frågan om grundskolans vara eller inte vara i Väne Ryr avgöras. Men nämndordföranden och förvaltningen har rakt motsatta åsikter om hur beslutet ska bli.

I början av 2013 bestämde kommunfullmäktige att det skulle vara förskola och förskoleklass i Väne Ryrs skola. Samtidigt beslutade politikerna att grundskolan årskurs 1-3 skulle öppna hösten 2014 på försök.

För att den skulle få fortsätta måste minst 15 elever gå i de tre klasserna tillsammans hösten 2017. Nu är det våren 2017 och prognoserna visar att skolan inte når upp till målen. Tidigare i år sa siffrorna att det skulle bli 14 elever under höstterminen, den senaste statistiken pekar mot 12.

Alltså ska, enligt fullmäktiges beslut, grundskolan försvinna från Väne Ryr. Däremot blir förskolan och förskoleklass blir kvar i lokalerna.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Mats Andersson (C) vill att grundskoleverksamheten blir kvar och han föreslår att fullmäktige tar ett nytt beslut och förlänger försöksperioden till 2019.

För honom handlar ställningstagandet dels om att behålla service i alla kommundelar och dels om att det är ont om plats i stort sett alla skolor i kommunen.

– Att mot den bakgrunden lägga ner grundskoleplatser känns för mig väldigt främmande, säger han.

Nämnden tar upp frågan på måndagen men barn- och utbildningsförvaltningen har en helt annan uppfattning än ordföranden. I en tjänsteskrivelse föreslås att grundskolan ska stängas eftersom den inte har tillräckligt många elever.

Det konstateras också att föräldrarna till en del barn i området väljer andra skolor. Inför hösten handlar det om 40 procent som valde bort Väne Ryr.

Undervisningssalar för idrott, slöjd och hemkunskap saknas i Väne Ryr och eleverna åker till Onsjöskolan för att ha de lektionerna. Förvaltningen menar att barnen därmed i praktiken redan har platser där och att skolan skulle kunna ta emot dem när höstterminen börjar.

– Jag delar inte förvaltningens uppfattning att de redan har platser på Onsjöskolan, säger Mats Andersson.

MEST LÄST