PÅPASSADE. Victor Muller och Jan Åke Jonsson förekom i ett antal artiklar och tv- och radioinslag under mars-april 2011, som togs upp under tisdagens förhandling i Vänersborgs tingsrätt.
PÅPASSADE. Victor Muller och Jan Åke Jonsson förekom i ett antal artiklar och tv- och radioinslag under mars-april 2011, som togs upp under tisdagens förhandling i Vänersborgs tingsrätt.

Olika syn hur illa läget var i Saab

Med ett helt batteri tidningsartiklar och radio- och tv-inslag från våren 2011 målade chefsåklagare på tisdagen upp en bild där Saab-ledningen ska ha gett en vilseledande bild gentemot företagets intressenter och allmänheten om företagets likviditet och betalningsförmåga och därmed ska ha gjort sig skyldiga till brott.

ANNONS
|

Åtalspunkt tre som handlade om misstänkt grovt svindleri utspelade sig i väsentlig grad under en kort tidsperiod i mars-april 2011.

Det är då man vid ett flertal tillfällen har intensiva mailväxlingar om att det tryter i kassakistan, leverantörer ligger på om att få betalt, GM hör av sig om att man är i "default-läge", det vill säga att man begått avtalsbrott gentemot kontraktet bolagen emellan.

I ett mail från en anställd på ekonomiavdelningen till ledningen skriver man i upphetsade ordalag "att ser man på det växande antal obetalda skulder som hopats kan jag inte se hur vi ska kunna undvika ett produktionsstopp nästa vecka".

ANNONS

Följden blir dock till slut att man ett flertal gånger får stoppa produktionen. Maskineriet börjar hacka ordentligt. Och för varje produktionsstopp förlorar man 11 000 kronor i minuten.

Förlusterna ökade varje dag

För varje dag ökade de förfallna skulderna gentemot Saabs leverantörer, från några hundra miljoner kronor i slutet av februari till 550 miljoner en knapp månad senare. Och de kortsiktiga finansiella lösningarna man hoppades på, för att få in nytt kapital, faller en efter en.

Men ändå hävdar Victor Muller i dels ett radioinslag i Ekot den 29 mars, när produktionen stoppar första gången, att situationen är okej och att "det inte ska vara obetalda fakturor och uteblivna leveranser som ska ligga bakom stoppat".

"Likviditeten är god"

Dagen efter, i ett inslag i Västnytt, säger han "att likviditeten är god", "att allt är under kontroll" och att "allt nu ska vara löst med betalningar så man kan köra på".

Samtidigt pågår då den intensiva mailväxlingen inom Saab att situationen är ohållbar, att man kräver information, både externt och internt om vad som egentligen försiggår.

Och det är här åklagaren menar att man ger en skev bild utåt hur allvarligt läget egentligen är och därför gör sig skyldiga till grovt svindleri.

Det bekräftas än mer på den stora bilsalongen på Nackastrandsmässan den 4 april, där både Victor Muller och Jan Åke Jonsson båda håller långa tal om nuet och framtiden.

ANNONS

Alla medier är på plats och hör hur de två pratar fortsatt om att man inte har några stora problem med likviditeten, att man visst klara av att betala sina underleverantörer och att det inte kommer bli några mer stopp.

Fortsatta stopp

Men som en bomb kommer nästa stora smäll dagen efter mässan. Då blir det åter tyst på linan i Saab-fabriken. Över 900 underleverantörer har inte fått betalt och den sammanlagda obetalda skulden ligger nu på cirka 700-800 miljoner kronor. Sedan fortsätter de återkommande stoppen under april månad och under hela våren. Och underleverantörerna ser inte röken av några pengar.

Men de åtalade hävdar att det fanns förklaringar till varför man uttalade sig som man gjorde, att man hade förhoppningar om nya fräscha pengar in och att man gjorde det för att hjälpa bolagets anseende och fortsatta kamp att överleva. Hur de mer precist ställer sig till åtalspunkten får vi veta under onsdagen då de ska höras av åklagaren.

Fakta: Grovt svindleri

Veckans åtalspunkt handlar om att Victor Muller, Jan Åke Jonsson och Kristina Geers är misstänkta för att med vilseledande beskrivningar uppsåtligen eller av oaktsamhet offentliggjort uppgifter i media och till GM, EIB och Riksgälden att företaget mådde bra, när likviditeten i stället var låg och man hade massor med skulder till sina leverantörer.

ANNONS