Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Mamma Sara Forsström är mycket nöjd med hur förskoleavdelningen Stjärnan har fungerat för Oliver.

Oliver stoppas inte av sina matallergier

Oliver har haft flera matallergier sedan han föddes. Men tack vare att han har plats på förskoleavdelningen Stjärnan har allt fungerat bra.
– För oss har det betytt jättemycket, säger mamma Sara Forsström.

Allergierna har ökat runt om i världen de senaste årtiondena och enligt Läkartidningen beräknas mellan fem och åtta procent av alla barn och unga i Sverige ha födoämnesallergi.

Oliver är en av de som är drabbade. Han är lite blyg när TTELA träffar honom och han är inte så pigg på att prata. Men mamma Sara berättar om Stjärnan, en avdelning på Marierovägens förskola i Vänersborg. Oliver har varit där sedan han var ett och ett halvt år och nu är han fem.

Han är överkänslig mot flera livsmedel och tål inte mjölk, inte fisk, inte ägg, inte soja, inte baljväxter och inte vissa sorters mjöl. Nu är allergierna på väg att växa bort och läkarna tror att de ska försvinna helt.

– Han föddes med allergier. Och när han skulle börja på förskolan hörde vi av oss till kommunen och fick reda på att de hade en allergiavdelning, säger Sara Forsström.

"Man är stressad"

Men hon tycker att kommunen är alldeles för tystlåten om att Stjärnan finns, hon tror många skulle uppskatta om det fanns mer information.

– När du är förälder till ett barn med allergier vet du inte riktigt vad du ska göra, man är stressad och har fullt sjå med annat, säger hon.

Sara tycker också att BVC-personal borde vara bättre på att tipsa om att det finns allergiavdelningar.

Vad har det betytt att Oliver har fått vara på Stjärnan?

– För oss har det betytt jättemycket, trygghet så att jag har kunnat jobba. Jag har vetat att det är liten risk att han blir sjuk. Att han har fått gå där är helt fantastiskt. När man får ett allergiskt barn inser man hur mycket som behövs anpassas runt om. Det handlar om allt från placering vid matbordet, extra städ, gröt som pedagogerna tillagar speciellt till några barn. Oliver får också känna sig som en i mängden, inte som det där allergiska barnet som måste ha specialanpassning vid måltider. Det här har så klart minskat min stress och gjort att vi har kunnat leva ett förhållandevis normalt småbarnsliv.

Om Oliver får i sig fel sorts mat får han ont i magen. Och det i sin tur betyder dålig sömn både för honom och för resten av familjen. Dessutom får han svårt att äta tillräckligt under några dagar.

– På Stjärnan får han inte i sig något han inte ska. Han är frisk där, han är som vilket barn som helst. Kontakten med andra föräldrar i samma situation är också viktig. Man får en sammanhållning, man hjälper varandra. Det har fungerat jättebra, varje dag. Stjärnan har bra pedagoger som har koll på läget.

Att avdelningens sätt att arbeta fungerar och gör nytta råder det enligt Sara ingen tvekan om. Vid ett tillfälle provade Olivers föräldrar att låta honom gå på storasysters förskola.

– Det gick ett par dagar sedan fick han en allergisk reaktion. Då fick han komma tillbaka.

Speciell utbildning

Allergier handlar förstås inte bara om mat. På Stjärnan städar man mer noggrant än på andra förskoleavdelningar. Familjer med barn där får inte ha djur, de måste vara parfymfria och får inte röka.

– Barnen har egen ingång och eget kapprum. Och så arbetare de i mindre grupper, men man samarbetar även med de andra avdelningarna. Så att de får umgås med andra barn också.

Sara berättar att personalen på avdelningen har speciell utbildning.

– De får ge mediciner, det finns ju barn som har astma till exempel. Och vi har haft matdagbok så att han äter tillräckligt och det har de varit behjälpliga med, säger Sara.

Om det inte funnits plats på Stjärnan hade Oliver varit på en annan förskola.

– Det hade betytt betydligt mer anpassningar. Och jag hade nog fått vabba mer. För oss som föräldrar hade det inneburit mycket mer oro.

Men enligt rektor Malin Olsson är egentligen inte Stjärnan att betrakta som en allergiavdelning, även om många nog ser den som just det.

– Avdelningen är kvar utifrån en tidigare organisation i kommunen. Numera arbetar vi aktivt inom förskolan att inkludera och tillgodose varje enskilt barns behov på den förskola där vårdnadshavarna väljer att sätta sitt barn. Det som är unikt för Stjärnan är att det finns ett krav på de barn och pedagoger som vistas i de lokalerna att de i sin hemmiljö är djur-, parfym- och rökfria, säger hon.

Saknar överblick

Stjärnan städas även oftare och barnen har en egen ingång.

När Pernilla Dahlstrand, verksamhetschef för förskolan, hör om att det är svårt att få reda på att Stjärnan finns lovar hon att titta på hur tillgänglig informationen är på kommunens hemsida. Men hon säger också:

– När man söker plats ska man meddela om man har särskilda behov och då får man hjälp.

Behövs det fler allergiavdelningar?

– Nej, jag tror inte det. De allra flesta som är allergiska klarar sig bra på en vanlig avdelning.

En kommun måste inte ha en särskild avdelning för allergiska barn men det kan vara en bra lösning. Det menar i alla fall Marie-Louise Luther, ombudsman inomhusmiljö och funktionshinderpolitik på Astma- och allergiförbundet.

– För barn som har svår allergi är det bra. Då går det bland annat att ha extra kunskap om specialmat och personal med särskild utbildning som kan hjälpa till med medicinering.

Lösningen behöver inte vara en specialavdelning men kommunen är skyldig att, på något sätt, anpassa förskoleverksamheten till de allergiska barnen.

För 15 år sedan räknade förbundet till cirka 70 allergiförskoleavdelningar runt om i landet. Men hur vanligt det är i dag vet man inte.

– Tyvärr har vi inte någon överblick.

Matallergier

Matallergier är vanligast mot mjölk, fisk, ägg, skaldjur, baljväxter, nötter, fröer och vete.

Allergin beror på att kroppens immunförsvar kan uppfatta vissa ämnen som främmande.

Exakt vad allergierna beror på är okänt men ärftlighet spelar roll.

Vanligaste symptomen är illamående, diarré, utslag, astma, klåda i munnen, svullnad i läppar och svalg, rinnande ögon och snuva.

Ett fåtal kan drabbas av allergisk chock som är ett livshotande tillstånd.

Allergier mot mat kan uppstå vid vilken ålder som helst men är vanligast hos barn.

Den som misstänker att man är allergisk mot någon slags mat bör vända sig till vårdcentralen. Med en diagnos vet man vilken mat som ska undvikas.

Källa: Livsmedelsverket