Räddningstjänsten har stoppat oljeläckage

Någon typ av olja har läckt ut i Göta älv i höjd med Vargön Alloys. Larmet kom vid 14.45 på fredagen.

ANNONS
|

– Vi håller på att undersöka var läckan är. Den verkar komma från Vargön Alloys, men det är lite för tidigt att säga. Man ser ett skimmer på vattenytan, det är cirka 1,5 meter brett, men vi har inget riktigt begrepp hur lång oljesträngen är, säger inre befäl på Närf Peter Grönros vid 16-tiden.

Enligt Räddningstjänsten har man i alla fall lyckats begränsa flödet till stora delar, men man har ändå informerat Trollhättans stad och Vänersborgs kommun om att läckaget finns, eftersom vattnet driver ner mot vattenintaget närmare Trollhättan.

– Men det gör vi alltid, vi vill bara underrätta för säkerhets skull. Det är inget större utsläpp, så det ska inte vara någon fara med intaget.

ANNONS

Räddningstjänstens Vänersborgs-styrka är på plats och söker vidare efter spår.

Vid 16.30 medddelar Närf att man lokaliserat var läckan har sitt ursprung och att man lagt en läns för att inte mer ska läcka ut.

Och vid 17-tiden håller man på att avveckla sin insats. Läckaget är stoppat från Alloys, som också har stängt en en brunn i närheten där man tar in kylvatten. De har nu tagit äver ansvaret för efterarbtet. Det som hunnit driva i väg i älven är inga mängder.

– Det dunstar bort efter hand, eftersom det ligger så tunt på vattenytan,s äger Peter Grönros.

Texten uppdateras.

ANNONS