Oseriösa erbjudande om ventilationsrensning

Ett företag försöker lura folk runt om i Vänersborg att det är obligatoriskt att rensa imkanalerna från köksfläkten. Nu varna kommunen på sin hemsida. Men fenomenet är inte nytt.

ANNONS
|
– De senaste veckorna har jag fått 30 till 40 samtal från fastighetsägare som undrar vad det är för ett företag. Det här har hållit på under några år under sommarhalvåren, säger skorstensfejarmästare Tony Nylander på Norra Älvsborgsotaren som kommunens sotare.
Enligt honom handlar det om samma företag varje sommar och de upplevs som påstridiga när de ringer runt och knackar dörr. Problemet är att de gör sken av att det är obligatoriskt att rensa imkanalerna och ventilation och att det ska göras med vissa intervaller.
Så är det inte.
När TTELA når Tony Nylander på telefon håller han på att med just en spisfläkt. Tills för tolv år sedan var det obligatoriskt att rensa imkanalerna. Då sa lagen att den skulle göras var sjätte år. Nu är det fastighetsägaren som har ansvaret för att kanalerna hålls i gott skick. Den marknaden är fri och det är tillåtet för företag att erbjuda tjänsterna.
Hur ofta tycker att man ska se över imkanalerna?
– Jag brukar säga att man ska rensa spisfläkten och övrig ventilation med ett intervall på mellan fem och tio år, säger Tony Nylander.
Sotning av rökkanaler och eldstäder är däremot obligatoriskt och kommunens ansvar. Tjänsterna sköts av det företag som kommunen har avtal med, i Vänersborgs fall alltså Norra Älvsborgssotaren.
– Men om någon vill använda en annan sotare kan man göra det efter en anmälan till kommunen, säger Tony Nylander.
Det finns till och med möjlighet att sköta det själv efter en utbildning.
Brandskyddskontrollen måste göras av kommunens skorstensfejarmästare.
De delar som är obligatoriska aviseras via brev från den sotare som kommunen har avtal med.
Vänersborgs kommun varnar för företaget på sin hemsida under rubriken "Oseriös försäljning av sotningstjänster". Men fenomenet är inte begränsat till Vänersborg. Alingsås och Vårgårda räddningstjänstförbund har samma varning på sin hemsida.
ANNONS