Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/5
ANNONS ▼

"Påminner om att inte dricka vattnet"

Vattnet i Frändefors går fortfarande inte att dricka. Hur länge det kommer pågå är fortfarande oklart och invånarna på orten gör det bästa av situationen. – Vi har fyllt upp vattenflaskor till alla barn, säger Anne-Maarit Nyman, rektor på Frändeskolan.

Det är första dagen i skolan för eleverna på Dalboskolan och Frändeskolan. Allt är som vanligt men ändå inte. Vattnet går inte att dricka och rekommendationen från kommunen är att koka det. På flera platser står vattentankar utplacerade och en sådan plats är utanför Dalboskolans kök, den ska få verksamheten att flyta på så smidigt som möjligt.

– Vi är lite försenade i dag eftersom vi har mycket grönsaker som behöver sköljas. Vi har ju som sagt behövt koka vattnet först, säger Ulrika Johansson, köksansvarig.

I dag ska det serveras makaroner och köttbullar till eleverna och dricksvatten ska finnas i skolans matsal.

– Det kan man dricka och fylla på om man har en vattenflaska, säger Ulrika.

Rektor på Frändeskolan Anne-Maarit Nyman är i full färd med att hälsa alla elever välkomna tillbaka efter sommarlovet.

– Jag kom klockan sex i morse för att stämma av vad vi behövde göra. Vi har fyllt upp vattenflaskor till alla elever som står på deras bänkar. Behöver de mer vatten får de säga till personalen. Vi får påminna dem om att inte dricka ur vattenkranarna, säger hon.

Överallt på de två skolorna sitter lappar uppe som säger att man inte ska dricka vattnet.

– Vi vet inte riktigt när det här kan tänkas vara löst så vi fortsätter koka vatten och hämta från tankarna tills vi får något annat besked från kommunen, säger Anne-Maarit Nyman.

En som kan tänkas veta är Stefan Parnebo. Han är enhetschef för VA-drift på Vänersborgs kommun. Vid den stora vattentankbilen på torget i Frändefors står han.

– Vi fick rapporter om att vattnet var missfärgat i fredags och då tog vi prover men de visade inget fel. Efter någon dag tog vi ytterligare prover som sa att det var någon mikroorganism. Nu har vi tagit prover igen som är på väg till Göteborg för analys, säger han och fortsätter.

– Det är ytterst ovanligt att sådant här händer. Det kan bero på att någon tagit vatten från en brandpost och järn har läckt ut i vattnet, men det är inget vi vet. Vi tar det säkra före det osäkra. Det är inte säkert att det är något fel på vattnet men det är dumt att chansa, säger han.

Kommunen har kollat med skolor, förskolor och vårdcentraler om någon blivit magsjuk men inget sådant har rapporterats.

Under onsdagen fylls vattentankarna som står utplacerade i Frändefors tätort på med vatten. Forsane och Flicksäter får sitt vatten från annat håll och kan dricka det som vanligt.

Kommunen meddelar när vattnet är drickbart igen.

MEST LÄST