Polisen: "Det finns ingen naturlig förklaring"

Söndagens dramatiska brand på Restad gård utreds av polisen som misstänkt mordbrand. – Just nu håller vi alla dörrar­ öppna för vad som kan ha orsakat branden, säger Sten Melander, inre befäl på Troll­hättepolisen.

ANNONS
|

Vid 04-tiden natten mot söndag larmades SOS om en brand på asylboendet Restad gård i Vänersborg och räddningstjänst från flera stationer, polis och ambulans kallades till platsen.

Brandorsaken är enligt polisen oklar, men man bekräftar att branden verkar ha startat i ett allmänt utrymme på tredje våningen i en av bostadsbyggnaderna i området.

– Brottsrubriceringen är mordbrand. Det är en vanlig brottsrubricering för att vi ska kunna ha möjlighet att genomföra en teknisk undersökning, säger Sten Melander, inre befäl på Trollhättepolisen, på söndagseftermiddagen.

Enligt honom har polisen ingen misstänkt person för något brott i samband med branden. Det ska heller inte ha funnits någon riktad hotbild mot boendet.

ANNONS

– Vi kommer att påbörja en teknisk undersökning av lokalerna i morgon. Vi håller alla dörrar öppna för vad som kan ha hänt. Det kan röra sig om ett brott, vårdslöshet eller en olycka. Branden kan vara anlagd eller bero på ett elfel. Vi vet inte mer just nu, säger Sten Melander.

Han påpekar dock:

– Det finns ingen naturlig förklaring till det här – som exempelvis en kvarglömd kastrull– branden verkar inte ha startat inte i den typen av utrymmen.

Branden bröt ut på tredje våningen i en av byggnaderna, där runt 160 av de asylsökande på Restad gård bor. Från den våningen hoppade två personer ut genom ett fönster i panik i samband med branden.

Övriga personer i byggnaden evakuerades och sammanlagt fick tre personer föras till Näl.

– En person blev och är allvarligt skadad. Personen ska ha fått skador mot kroppen och rökskador och kommer att få fortsatt vård här, säger Niklas Claesson, kommunikationschef för NU-sjukvården.

Enligt honom undersöktes de två andra personerna för lindrigare rökskador under söndagen.

– De kommer troligtvis att få åka hem i kväll, säger Niklas Claesson på söndagseftermiddagen.

Enligt polisen fick mellan 15 till 20 personer vård på plats för lindrigare rökskador.

ANNONS

Migrationsverket öppnade under söndagen en gymnastiksal och en skolbyggnad som boende i det eldhärjade huset evakuerades till.

Där fick de mat, varma kläder, information och stöttning av kommunens POSOM-grupp.

Jonathan Kvist, enhetschef på Migrationsverket i Vänersborg, är tacksam för det effektiva samarbetet med POSOM-gruppen.

– Det har fungerat mycket bra. Vi har fått kontroll på situationen, säger Jonathan Kvist på söndagseftermiddagen.

Boende på våning ett och två i det eldhärjade huset fick komma tillbaka till sina bostäder redan under söndagskvällen. Övriga 50 personer, som bodde på våning tre, erbjöds från och med klockan 16.30 på söndagen ett tillfälligt boende i Vargön.

– De kommer att få bo där i väntan på att polisens tekniska utredning och saneringen är klar, säger Jonathan Kvist.

Hur mår de boende på Restad gård efter branden?

– Det är klart att det kommer en hel del frågor kring det som har hänt. Det är mycket funderingar som ”var kan vi bo i natt?”. Det flesta verkar trots allt ha tagit det rätt så bra.

ANNONS