Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

TTEla Niklas Johansson

Politikerna måste kommunicera med varandra

Ska man karaktärisera ärendet om Idrottsgatan 7 passar ordet ”förvirring” bra. Om mindre än ett halvår börjar höstterminen och ingen vet ännu hur man ska få plats med alla de som ska gå i högstadiet.

Att det inte finns några beslut gör att osäkerheten sprider sig inom förvaltningarna. Chefen för barn- och utbildningsförvaltningen som har ansvaret för att skaka fram klassrum till 100 elever fler än tidigare har inte fått några konkreta besked av politikerna. Det hon vet är att fyra miljoner finns att tillgå. De pengarna kan i bästa fall räcka till att få i ordning Idrottsgatan 7 provisoriskt.

Det finns visserligen en plan B som innebär att bussa elever till Dalboskolan men den lär inte bli populär bland eleverna. Dessutom skulle det innebära att profilklasserna inte kan erbjudas och det kan vara ett brott mot lagen.

För en lekman känns det som hela ärendet har blivit onödigt krångligt med flytt av pengar mellan år och olika skolor och en reviderad investeringsbudget. Dessutom är två förvaltningar inblandade.

 

Till det kommer att beslutet var tänkt att tas i två steg, först investeringsbudgeten och sedan frågan om själva flytten av pengar. Kanske borde samhällsbyggnadsnämndens förfrågan om flytta pengar ha varit med på kommunstyrelsen samtidigt som ärendet om den reviderade investeringsbudgeten. De två sakerna hänger ju nära ihop.

Alternativet till att flytta investeringsmedlen är att ta ett helt fristående beslut och låna pengarna eller så bestämmer man sig för att fyra miljoner räcker för tillfället. Men oavsett hur problemet löses måste det göras snart. Elever, föräldrar, lärare och tjänstemännen måste få klart för sig hur de ska tackla den närmaste framtiden och förbereda sig inför höstterminen.

Hur stor betydelse den här soppan, ”soppa” är ett ord som har använts inom kommunen för att beskriva det som händer, får i slutänden återstår att se. Om oklarheterna leder till att skolverksamheten påverkas negativt vet vi egentligen inte än.

 

Hur det har blivit så här är inte alldeles lätt att veta. Att det inte finns något skrivit om Norra Skolan i de styrandes förslag står klart. Och utifrån det är det lätt att förstå oppositionen. Samtidigt framgår ju andemeningen tydligt i de beslut som både samhällsbyggnadsnämnden och barn- och utbildningsnämnden tidigare har tagit om att begära en flytt av pengarna.

Jag kan inte avgöra vem som har rätt men bara det att man inte kan enas om vad det är som gäller är ytterst märkligt. Och det är helt uppenbart att politikerna inte har talat med varandra för att lösa problemet.

För även om det är komplicerat, och någon har misstolkat handlingar eller vad som har sagts på kommunstyrelsen, är det minsta man kan begära att politikerna är överens som vad ett fullmäktigebeslut kommer att innebära.

MEST LÄST