Politikerna från regionens grönblå majoritet – Kristina Jonäng (C), Jonas Andersson (L), Birgitta Losman (MP), Johnny Magnusson (M) och ­Monica Selin (KD) – fick i går en rundvandring på Restad gård av representanter från Migrationsverket.
Politikerna från regionens grönblå majoritet – Kristina Jonäng (C), Jonas Andersson (L), Birgitta Losman (MP), Johnny Magnusson (M) och ­Monica Selin (KD) – fick i går en rundvandring på Restad gård av representanter från Migrationsverket.

Regionen får extra pengar till flyktingar

Regionen har fått 230,9 miljoner kronor i ett extra anslag av regeringen för att underlätta hanteringen av flyktingsituationen. För att få ett hum om var pengarna behövs besökte de styrande regionpolitikerna Restad gård i går.

ANNONS
|

I ett litet rum med två våningssängar och ytterligare en vanlig säng och ett bord i mitten har fem politiker och några andra representanter trängt sig in. Via en tolk ställer de frågor till dem fem kvinnorna som bor där. Hur har de det? Vad saknar de?

Det handlar förstås till största del om sysselsättning. Att ha något meningsfullt att göra om dagarna i väntan på beskedet om man får stanna eller inte. Men även om andra saker som att det osar in i sovrumsdelen när någon av dem lagar mat i köksdelen, att de bor väldigt trångt och att de vill lära sig svenska snabbare.

ANNONS

– Rundvandringen bekräftar den bild som många av oss politiker har – vi har ett byråkratiskt system som sätter människor i kläm, där de riskerar att bli väldigt passiva. Där ligger den stora utmaningen, säger Jonas Andersson (L) när gruppen även har passerat områdets postlådor och Röda Korsets lokaler.

Både han och Monica Selin (KD) poängterar vilket fantastiskt jobb som görs av alla inblandade på Restad gård, trots omständigheterna. Men att många människor ändå drabbas av systemet.

– Man känner en väldig frustation över all väntan. Kan vi luckra upp i systemet på något sätt, frågar sig Monica Selin.

Deras besök på Restad gård är en del i det arbete som just nu pågår för att få en överblick över vad som redan görs inom regionen, vad det finns för behov och var det krävs för insatser framöver. Kort och gott – hur de 230,9 miljonerna som delas ut av regeringen i ett extra tillfälligt anslag ska fördelas.

Målsättningen är att man innan januari är över ska ha tagit beslut om hur pengarna ska användas. Men redan nu har regionstyrelsen beslutat att 26 av miljonerna ska gå till åtgärder inom hälso- och sjukvården.

ANNONS

Bland annat kommer man att höja ersättningen till de vårdcentraler som gör hälsoundersökningar av nyanlända, tillhandahålla medicin mot skabb gratis och satsa på kompetenshöjningar när det gäller basala sjukvårdsfrågor för personalen inom regionen och på de olika asylboendena.

Även om det extra tillskottet förstås är välkommet löser pengar inte alla problem, enligt Jonas Andersson.

– Pengarna är ju inte alltid den trånga sektorn, utan det är att hitta rätt personer med rätt kompetens som kan jobba med de här frågorna, säger han.

ANNONS