Therese Ydrén, regionutvecklare på Västra Götalandsregionen, Antonie Savary, ordförande i EIN och Anna Hammarbäck, kommunikatör på Västra Götalandsregionen, under besöket på Restad gård.
Therese Ydrén, regionutvecklare på Västra Götalandsregionen, Antonie Savary, ordförande i EIN och Anna Hammarbäck, kommunikatör på Västra Götalandsregionen, under besöket på Restad gård.

Restad gårds modell på export till Europa

Restad gårds integrationsarbete har väckt intresse ute i Europa. På torsdagen besökte European Integration Network (EIN) Vänersborg. – Vi hoppas på att få idéer vi kan ta med oss tillbaka till våra länder, säger ordförande Antonie Savary.

ANNONS
|

Arbetet som Support group på Restad gård gör har tidigare uppmärksammats. Och nu har alltså EIN, som är kopplat till EU-kommission och arbetar med att främja samarbetet kring integration, tittat närmare på deras och andras integrationsarbete i Västra Götaland.

Ordförande Antonie Savary berättar att ombud för alla EU-länder ingår i nätverket. Under besöket i Västra Götaland på ondsagen och torsdagen var tio representanter med. Första dagen besökte man Göteborg och träffade olika företrädare för regionen. På torsdagen tog EIN bussen till Vänersborg och Restad gård.

– Vi ville komma till Sverige som gör så mycket för integrationen. Vi hoppas på att få idéer vi kan ta med oss tillbaka till våra länder. I dag hade vi ett intressant möte med Support group. Det har varit lärorikt för oss, säger Antonie Savary.

ANNONS

Han berömde också omgivningarna kring Restad gård.

– Det är väldigt vackert här och det hjälper till att ge en god atmosfär.

Under förmiddagen träffade EIN också Migrationsverket, Högskolan Väst, Röda korsets traumateam och Dalslands folkhögskola.

Efter lunchen besökte nätverket Support groups olika aktivteter på Restad gård innan bussen avgick till Landvetter.

När Restad gårds ägare, Hans Kristian Voldstad, berättade för besökarna om hur han såg på verksamheten var han inte blygsam.

– Vi har skapat det bästa boendet i Sverige. Och anledningen till att det blivit så bra är att alla aktörer har delat samma vision.

Det var Västra Götalandsregionen som organiserade EIN:s studiebesök och regionutvecklare Therese Ydrén höll i trådarna. Hon understryker vikten av att de asylsökande har en meningsfull sysselsättning medan de väntar.

Det kan handla om saker som språkträning, delaktighet i kulturliv och idrott men även möjlighet till praktik och arbete. Tanken är att det ska bli lättare att komma in på arbetsmarknaden.

– Vi har enorma rekryteringsbehov och måste hitta på smarta sätt att få folk i arbete, säger Therese Ydrén.

Hon tror att vi i Sverige har saker att lära oss om integration av andra men även att vi kan exportera kunskap.

– Vi gör mycket bra saker i Sverige och har ett ansvar gentemot Europa att dela med oss.

ANNONS
ANNONS