Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ronja Karlsson erbjuder hjälp med snöskottning till människor som behöver det. Eva Josefson i Vargön nappade på erbjudandet. Bild: Stefan Bennhage

Ronja hjälper äldre med snöskottning

Förra helgen vräkte snön ner och då fick Ronja Karlsson från Vänersborg en idé. Via Facebook erbjöd hon sig att hjälpa äldre med snöskottningen och responsen kom snabbt.
– Det är kul att få hjälpa till, säger hon.

En som såg Ronjas Facebookinlägg var Eva Josefson, 79, från Vargön där hon bor tillsammans med katten Maia i ett radhus. Vägen ut till brevlådan var snötäckt och hon bad då Ronja om hjälp.

– Eva tyckte inte hennes problem var så stort och att andra säkert hade mer bekymmer. Men det spelar ingen roll om det var något stort eller litet, jag tycker det är kul att få hjälpa någon som behöver det.

Flera har nu hört av sig och frågat om Ronja kan tänka sig att hjälpa dem och om hon vill ha betalt, men det har hon sagt nej till.

– Jag vill inte ha betalt för jag tycker inte att det ska handla om ekonomi. Man blir glad när man ser att andra blir glada och då får man något tillbaka ändå, det ger mig energi i vardagen.

"Hon är min ängel", utbrast Eva när Ronja kom för att hjälpa till.. Bild: Stefan Bennhage

För Eva Josefson betydde hjälpen allt och att våga be om hjälp var självklart för henne.

– Hon är min ängel, säger hon och ler brett. Man måste våga, att skotta hade jag aldrig klarat själv.

Efter snöskottningen fikade de ihop och lärde känna varandra.

– Det blir en social grej också eftersom man pratar med varandra och efteråt hade vi en fikastund och lärde känna varandra lite grann, det kändes väldigt bra, säger Ronja Karlsson.

Än så länge har hon bara hjälpt Eva men flera andra har nu hört av sig.

– Jag har några som jag ska hjälpa, men det var inte med skottning utan de frågade om jag kunde hjälpa dem att handla. Så det ska jag göra nu.

Under helgen väntas snö återigen falla över Vänersborg – det har hon stenkoll på.

– Jag tänkte att jag skulle åka bort, men nu får jag nog stanna kvar över helgen, vill någon ha hjälp så kommer jag gärna, säger hon.