Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

!Red1
Bakom Quality hotell har ett antal hus med bostadsrätter stått klara sedan ett tag, och det byggs mer vid Nabbensäng i närheten av Karls grav.

Så mycket har bostadspriserna gått upp

Priserna på bostäder fortsätter att öka i Västra Götaland. I Vänersborg har bostadsrättspriset ökat med 30 procent i snitt, och det senaste halvåret har villapriserna i kommunen haft den största ökningen i hela länet.

Vänersborgs kommun har haft en positiv befolkningsutvecklingen under de senaste åren, och samtidigt har priset för en bostad varit relativt låg. Men nu har efterfrågan nått en nivå som gör att priserna snabbt ökar.

– Vi har sett det under en lång tid, men våren 2017 har det ökat markant i vissa områden och objekttyper, säger Lotta Andersson, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Vänersborg.

Under månaderna april till juni gick snittpriset på en bostadsrätt i Vänersborg upp med 30 procent samtidigt som priserna nationellt sjönk med en procent. Alingsås är den kommun som har haft den största prisökningen i hela landet, och är den enda kommunen i länet som ligger före Vänersborg.

Enligt mäklaren Lotta Andersson kommer mer än en tredjedel av de nyinflyttade från grannstaden Trollhättan, men även göteborgarna har fått upp ögonen för Vänersborg.

– Det beror till stor del på att man får mer för pengarna i Vänersborg om man jämför med exempelvis Trollhättan eller Uddevalla, för att inte tala om Göteborg, säger hon.

Enligt kommundirektören Ove Thörnkvist så har kommunen en långsiktig satsning på att öka aktiviteten i centrum och göra staden attraktiv att bo i. Han ser pristrenden som ett tecken på att de är på väg åt rätt håll.

– Vi försöker fylla igen lucktomter och exploatera centrumnära områden, som vi har gjort och gör vid Cypressen, på Holmängen och vid Öxnered. Vi planerar och exploaterar både för att bygga själva, men även för privata intressenter som kan bygga på vår planerade mark. Det intresset har inte alltid varit så högt, men nu ser vi att det blir större, säger han.

Det område som har varit allra hetast är Onsjö, som har bidragit mest till att prisökningen på villor har stigit med 18 procent – mest i hela länet under årets sex första månader.

– Mer än tre av fyra objekt som vi har sålt där är till Trollhättebor. Det är ett område som är likvärdigt med Skogshöjden på många sätt, men med lägre huspriser. Det är ett trevligt och naturskönt område, det är nära till centrum och med goda pendlingsmöjligheter, säger Lotta Andersson.

Även i Trollhättan har det skett en liten prisökning, men inte alls i samma utsträckning. Bostadsrättspriserna har ökat med åtta procent de senaste sex månaderna medan villapriserna har gått upp 15 procent. Även Lilla Edet ligger med i toppen, där villorna har ökat med hela 17 procent under samma period.

Läs också: 

 

Fakta: Bostadpriser

 

Bostadsrätter

Prisökning de senaste 3 månaderna samt pris per kvadratmeter

Riket: – 1%, 40 229 kr per kvm

Västra Götalands län: +1%, 36 538 kr per kvm

Göteborgs kommun: +1%, 48 811 kr per kvm

Trollhättans kommun: +2%,19 073 kr per kvm

Uddevalla kommun: +4%,19 439 kr per kvm

Vänersborgs kommun: +30%, 14 204 kr per kvm

 

Villor

Prisökning de senaste 3 månaderna samt snittpris

Riket: +3% , 3 124 000 kr

Västra Götalands län: +2%, 3 249 000 kr

Göteborgs kommun: +3%, 5 651 000 kr

Lilla Edets kommun: ±0%, 1 835 000 kr

Trollhättans kommun: -1%, 2 789 000 kr

Uddevalla kommun: +13%, 2 575 000 kr

Vänersborgs kommun: +3%, 1 809 000 kr

 

Fotnot: För vissa kommuner, däribland Mellerud, finns det ingen säkerställd statistik.

Om statistiken: Priserna på bostadsrätter i Västra Götalands län baseras på försäljningen av 4290 bostadsrätter under april 2017 – juni 2017. Tremånaderssiffran är en jämförelse med januari 2017 – mars 2017.

Källa: Svensk Fastighetsförmedling och Svensk Mäklarstatistik.

MEST LÄST