Se upp för bluff-faktura

I onsdags fick Reumatikerföreningen i Vänersborg en faktura på 986 kronor som uppgavs komma från Gula sidorna. Fakturan är en bluff och betalningsmottagaren finns med på Svensk Handels varningslista.

ANNONS
|

– Vi fick ett erbjudande från Eniro för ett halvår sedan om att vara med i företagskatalogen men vi tackade nej. Därför drog jag öronen åt mig när fakturan kom, säger Toye Nilsson, som är ordförande i föreningen.

Han slog numret som fanns angivet på fakturan, men ingen svarade. Då ringde han till Eniro, som Gula Sidorna är en del av.

– De kände varken igen kund- eller bankgironumret. Jag vill varna andra så att de inte betalar av misstag, säger Toye.

Fel logotyp

Catharina Wallin, som är kundombudsman på Eniro, känner väl till problemet.

– Innan sommaren var det en jättevåg av fakturor som uppgavs komma från oss. Då fanns en felstavad logotyp, einiro, med på fakturan.

ANNONS

Hon uppmanar företag att titta efter ordentligt att fakturan stämmer, att rätt logotyp finns med och att man betalar för något som man har beställt. Eller att man helt enkelt ringer till Eniro och kontrollerar att fakturan kommer från dem.

– Tyvärr kommer det här ofta runt semestertid när det lättare slinker igenom, på sommaren eller runt jul, säger hon.

Patrik Hector på Företagarna i Vänersborg känner också till bluff-fakturorna.

– Jag har hört att de som utger sig för att vara Eniro eller Gula Sidorna är väldigt aktiva just nu. Det finns också en firma som ringer och utger sig för att vara från bolagsverket som man ska se upp med, säger han.

På varningslistan

Fakturan som Reumatikerföreningen fick ser ut som en vanlig faktura med kundnummer, annons- och referensnummer angivet. Längst ner finns ett inbetalningskort med förfallodatum. Längst upp, under loggan, står med små, ljusa bokstäver: Kampanjerbjudande för företag.

– Där i ligger det fula, säger Patrik Hector. Det ser ut som en faktura när det i själva verket är ett erbjudande eller en orderbeställning.

Han tror att det är vanligt att många betalar fast att de inte beställt det de betalar för, eftersom de är rädda att hamna hos Kronofogden.

ANNONS

Företaget som står angivet som betalningsmottagare på fakturan, Edena, finns med på Svensk Handels varningslista över oseriösa företag.

ANNONS