Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Skärpt straff för våldtäktsdömd

Hovrätten skärper straffet för en man från Vänersborg i 20-årsåldern som kort före jul dömdes för våldtäkt av Vänersborgs tingsrätt.

Det var i slutet av oktober 2018 som mannen på en fest våldtog en kvinna när hon sov. Kvinnan vaknade och flydde ut på balkongen där hon stannade tills en bekant kom till lägenheten. Drygt tre veckor efter händelsen häktades mannen och i mitten av december dömdes mannen till två års fängelse – det lägsta straffet för en våldtäkt av normalgraden.

Väl i hovrätten yrkade åklagaren på att man skulle skärpa straffet, samtidigt som den av tingsrätten dömde mannen yrkade på att åtalet tillsammans med skadeståndet skulle ogillas. Hovrätten tog del av samma bevisning som tingsrätten förutom en skriftlig bevisning i form av samtalslistor som mannen lagt fram.

Högre straffvärde

Men den nya bevisningen hjälpte in mannen och hovrätten skärpte straffet till två år och tre månaders fängelse.

I domen skriver hovrätten bland annat följande:

"Hovrätten ansluter sig till tingsrättens bedömning att målägandens utsaga är tillförlitlig. Hovrätten bedömer att straffvärdet är något högre än vad tingsrätten kommit fram till och motsvarar fängelse i två år och tre månader".

Mannen ska också betala ett skadestånd till kvinnan på 115 000 kronor.