Under januari gjorde Skolinspektionen tre besök på Mariedalskolan och fann då flera brister på skolan.
Under januari gjorde Skolinspektionen tre besök på Mariedalskolan och fann då flera brister på skolan.

Skola riskerar 600 000 i vite

Mariedalskolan brister på flera områden och riskerar 600 000 kronor i vite. Dock har den allvarligaste kritiken åtgärdats även om resultat inte är fullgott.

ANNONS
|

Under början av året gjorde Skolinspektionen en tillsyn av Mariedalskolan. En tillsyn som tidigarelades efter att en grupp föräldrar på skolan gjort en anmälan till Skolinspektionen.

I den skriver de: ”Vi skriver till er med anledning av att vi ser detta som en sista utväg, vi känner inte att vi har blivit lyssnade på av skolans personal eller ledning och vi känner en uppgivenhet inför våra barns skolmiljö.”

I Skolinspektionens beslut om förelägganden går att läsa att det sedan lång tid varit stökigt i en klass på skolan. Elever berättar att det inte råder studiero mer än någon enstaka gång under veckan. De ropas, förekommer verbala hot och springs runt.

ANNONS

– Det är allvarligt att barnen inte har den trygghet och studiero som krävs, säger Christina Hjern, rektor på Mariedalskolan.

Det har varit problematiskt i klassen under många år och Christina Hjern berättar att det sedan länge har gjort många insatser i klassen.

– Det har funnits extra resurser hela tiden och en specialpedagog samt en socialpedadgog har lagt tid i gruppen.

Att det inte förekommer arbetsro och trygghet i klassrummet och att elever riskerar att inte klara sina studier är så pass allvarligt att Vänersborgs kommun riskerar vite på 600 000 kronor om problemen inte åtgärdas.

– Det finns elever som känner oro att de inte lär sig allt de behöver lära sig, säger Gerd Pålsson, utredare på Skolinspektionen.

Bristerna beror enligt Skolinspektionen på lärarresurserna. Vid tiden för tillsynen bedrivs femtio procent av undervisningen av en obehörig lärare för att täcka upp en sjukskrivning av en behörig lärare.

– Det är svårt för personalen. De har inte förutsättningar att klara uppgiften, säger Gerd Pålsson.

Christina Hjern berättar att hon har sökt efter behörig vikarie sedan sjukskrivningen blev känd. Om hon hade kunnat göra mer är svårt att sia om.

– Lärarsituationen är kämpig. Man rannsakar sig själv, men jag har svårt att se vad mer jag skulle ha gjort.

ANNONS

Nu har skolan nyanställt en person som är både specialpedagog och behörig lärare med legitimation.

– Nu täcker vi alla lektioner med behöriga lärare, säger Christina Hjern.

Situationen i klassen är fortfarande inte tillfredställande och sedan länge har det pågått arbete med diverse handlingsplaner.

– Vi tycker att handlingsplanerna har lett framåt, men det är fortfarande inte fullgott. Det är en tråkig situation och det ger en tråkig bild av skolan, säger Christina Hjern.

Ytterligare brister som uppkommit i den senaste tillsynen är att utvecklingssamtal inte erbjudits i klassen.

I anmälan från föräldragruppen skrivs att föräldrar, hösten 2015, fått information om att utvecklingssamtalen enbart skulle ske på egen begäran.

Nu planeras utvecklingssamtal att hållas som vanligt under vårterminen.

Elevhälsan ska heller inte ha arbetat tillräckligt med förebyggande- och hälsofrämjande arbete.

– Det förbyggande arbetet är att identifiera behov och det gör fler än dem inom elevhälsan, sedan kan man alltid göra mer, säger Christina Hjern.

Likaså finns brister i arbetet med att utreda elevers behov av särskilt stöd. Nu ska rutinerna ses över för att se vad som fallerar.

– Vi får titta på vad vi gjort för fel utifrån Skolinspektionens tolkning, barnen får hjälp i alla fall.

Huvudman och rektorn måste komma tillrätta med samtliga brister innan augusti i år.

ANNONS
ANNONS