Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

_MG_0224
Erika Råhnängen och Julia Baatz går i sjuan på Fridagymnasiet i Vänersborg. De är en av åtta finalister i den nationella skrivartävlingen "Jag skriver i dina ord".

Skrivande tjejer till nationell final

Erika Råhnängen och Julia Baatz skrev en novell på en lektion i skolan. Nu är de en av åtta finalister i den nationella skrivartävlingen "Jag skriver i dina ord".

För en tid sedan fick eleverna i klass sju på Fridagymnasiet i Vänersborg en uppgift. Välj ett redan existerande verk, till exempel en dikt, en novell eller en låt att inspireras av och gör den till din egen. Kompisarna Julia och Erika visste precis vad de skulle välja.

– Vi valde låten Mister Cool av Snook. Den handlar om en kille som blir jagad upp på ett tak, ramlar ner och fastnar i en klocka. Låten utspelar sig i Stockholm och det gör vår novell också, säger Erika.

– Vi tycker om låten så vi tog den som bakgrundsstory men sedan har vi lagt in egna saker, säger Julia.

Tjejerna berättar att deras novell "Uret över Storgatan" handlar om Alen. En kille som blir kär i sin bästa kompis flickvän och komplikationer som följer av det.

– Det var otroligt roligt att skriva tillsammans, vi satt och drev med varandra och det gick fort att få ihop den. Jag tror det tog en lektion bara, säger Julia.

Den nationella skrivartävlingen "Jag skriver i dina ord" har samma upplägg, att välja ett redan befintligt verk och göra det till sitt eget. Erika och Julia kom överens om att skicka in novellen och fick senare reda på att de tagit sig vidare till final. Av 731 bidrag valdes åtta stycken ut och Uret över Storgatan var ett av dem.

– Jag trodde aldrig att vi hade någon chans. Men vår novell kanske stack ut, jag tror att det var mest poesi och dikter annars, säger Erika.

Placerar sig Erika och Julias novell i topp tre blir de bjudna till Göteborg för prisceremoni. Och vinner de blir de publicerade i en tidning för unga författare.

– Jag tror att vi kommer bli otroligt stolta och glada om vi vinner, säger tjejerna tillsammans.

Men några författare kommer de nog inte bli.

– Nä, svenska har aldrig varit mitt favoritämne. Jag gillar idrott och Erika gillar natur och matte, säger Julia

MEST LÄST