Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/7
ANNONS ▼

Sommarvärme, badglädje och soldyrkan

Äntligen får tålmodiga semesterfirare packa ner handduken i strandväskan. Och när badvädret slutligen slog till gav sig även TTELA ut till vattnet för att få sand mellan tårna.

Några små kritvita moln vilar vid horisonten, men när stigen från parkeringen går från skugga till sand värmer det under sulorna. 

Det är ännu tidigt på förmiddagen, och ganska gott om plats på Nordkroken, men här och var sitter fikande barnfamiljer och solbrända badkrukor utspridda i den gassande solen. 

– Det är bara tredje gången vi är här i sommar, och vi bor ändå bara fem minuter bort med cykel, säger Siw Karlsson, som tillsammans med maken Stig sitter och läser på medhavda stolar en bit från vattenbrynet. 

Stig väljer pocketboken, medan Siw har tagit med sig dagens tidning som lektyr. Trots att de inte har blivit bortskämda med vädret det senaste så har båda jobbat upp en somrig nyans på hyn. 

– Vi har varit mycket ute i trädgården. Vi är ju pensionärer, så vi är ute och tar vara på varenda solstråle, säger Siw. 

Det är omkring 17 grader i vattnet, och alldeles för kallt att bada enlig Siw och Sten. Men det hindrar inte bröderna Oskar och Anton Bäck, som i sällskap med kompisen Harry Zingmark flyter omkring på en luftmadrass i vattnet. 

– Vi var här i går också, men i dag är det jättevarmt, säger Harry, som tror att de är mer i vattnet än på land när de besöker stranden. 

Fast å andra sidan blir det någon omgång av det egenskapade spelet ler-paintball emellanåt, vars förutsättningar inte är så svåra att lista ut för den fantasifulle. 

– Men om man blir slutkörd och måste pausa så räcker man upp handen och säger "heat", säger Oskar. 

Kiosken har precis öppnat på Gaddesanna, där Elias Ghabro serverar badgäster med kaffe och glass genom luckan. Han tillhör dem som särskilt välkomnar solen och värmen. 

– När det har varit dåligt väder har vi inte haft öppet alls, men vi har fått komma hit och fixa lite emellanåt, säger han. 

En uppstickande sandbank i det långgrunda vattnet har blivit en tillfällig byggplats. Med plastspadar och händer skapar Jürgen Engelbrecht en kanal från ena sidan, där barnen Philip och Milla låter en borg med vallgrav ta form. Trion från Trollhättan är glada att vädret har tagit dem bort från simhallen.  

– Det är faktiskt första gången vi är på stranden i sommar. Vi har fått hålla oss till dagsutflykter till Liseberg, Borås djurpark och andra ställen. Det här kan vara den finaste dagen. Men det ska ju hålla i sig, så vi får väl se, säger Jürgen.

MEST LÄST