Nytt boende. Socialnämnden behöver pengar till ett nytt äldreboende. 
Nytt boende. Socialnämnden behöver pengar till ett nytt äldreboende. 

Stabil ekonomi för socialnämnden

Socialnämndens budget ser i stort sett stabil ut inför 2018. – Jag känner mig ganska lugn, säger ordförande Peter Trollgärde (S). Men en viss osäkerhet finns och nämnden begär en ramökning.

ANNONS
|

Sist ut av de stora nämnderna i Vänersborg att ta upp kommunstyrelsens förslag till budget var socialnämnden. Frågan var med på sammanträdet förra veckan och ordförande Peter Trollgärde (S) ser fram emot 2018 med tillförsikt.

– Jag känner mig ganska lugn. Jag tycker att det ser mycket stabilt ut, vi har bra koll på kostnaderna, säger han.

Nämnden har hand om äldreomsorg, individ- och familjeomsorg, omsorg om funktionshindrade och arbetsmarknadsåtgärder. Detta gör socialnämnden till den nämnd i kommunen som kostar mest. Driftsbudgeten är på 900 miljoner konor, alltså lite mer än 40 procent av kommunens totala budget på dryga 2 100 miljoner.

ANNONS

Kommunstyrelsen beslutade i mars om en budgetram på 899,8 miljoner kronor för socialnämnden 2018. I den summan är en kompensation för inflationen inräknad annars är budgeten oförändrad mot 2017.

På torsdagen begärde en enig socialnämnd en ramökning på 10 miljoner kronor och det handlar om driftspengar till tre olika boenden och mer pengar till arbetsmarknadsavdelningen.

Äldreboendet Niklasbergsvägen 9 tas i bruk i höst och för nästa år behövs en ramökning på 2,8 miljoner kronor till driftskostnaderna. Dessutom krävs en ramökning på 6,5 miljoner för nästa år till de två nya LSS-boendena Tegelbruksvägen och Konvaljen.

De tre boenden är förstås planerade och kända sedan länge och Peter Trollgärde tar mer eller mindre för givet att nämnden får de medel som behövs.

– Det är egentligen inga nya pengar, säger han.

Nämnden vill också ha 0,8 extra miljoner till arbetsmarknadsåtgärden trainee där personer som varit arbetslösa länge kombinerar utbildning och arbete.

Socialförvaltningen har identifierat osäkra poster i budgeten. Det rör sig om sammanlagt 25 miljoner kronor. Nästan hälften handlar om fem enskilda ärenden med avancerad vård. Resten rör externt köpta platser inom omsorg för funktionshindrade och individ och familjeomsorgen. Hur många platser som behövs under ett år är svårt att beräkna.

Nu ska budgeten tillbaka till kommunstyrelsen för att sedan gå till kommunfullmäktige som tar det slutliga beslutet i juni.

ANNONS
ANNONS