Stjärnadvokater i Saab-rättegång

De har försvarat Julian Assange, Hans Holmér, Håkan Juholt, i fallen med mutbrottsanklagelserna mot Telia och svindleriskandalen i HQ Bank. Och gjort sig ett namn i ekobrottssammanhang. Nu hävdar de att de huvudåtalade i Saab-rättegången inte gjort något brottsligt överhuvudtaget.

ANNONS
|

De tre åtalade i Saab-rättegången Victor Muller, Jan Åke Jonsson och Kristina Geers har så här långt fått chansen att själva svara för sig. Men bakom dem finns även tre riktiga stjärnadvokater, Hans Strandberg som försvarar Muller, Per E Samuelsson som företräder Geers och Bengt H Nilsson, som är Jonssons advokat.

TTELA har tittat bakåt och hittat flera uppmärksammade mål, i huvudsak ekobrott, där de har försvarat kända personer. Och det är inte konstigt att de blivit anlitade.

"Jag upplever att det rakt igenom är ett svagt åtal"

Flera av deras klienter har blivit friade, bland annat de fem personer i HQ Banks tidigare ledning, med finansmannen Mats Qviberg i spetsen, som stod åtalade för grovt svindleri och grovt bokföringsbrott, efter bankens krasch för snart sex år sedan.

ANNONS

Ser likheter med HQ-affären

Hans Strandberg företrädde Qviberg och ser själv vissa gemensamma drag i HQ-affären och Saab-målet:

– Ja, det finns en stor likhet i att åklagaren i båda fallen borde tagit hjälp av en extern expert, men det har man inte gjort. I just Saab-fallet kunde ett externt expertutlåtande ur ett rent bokföringsmässigt perspektiv gett sin bild. Nu har vi redan kammarrättens dom som visade att inget fel begåtts, så det fanns inget nytt.

Även den tidigare partiledaren för Socialdemokraterna Håkan Juholt anlitade Strandberg, när han 2011 misstänktes för att ha fått full ersättning av riksdagen för sin privata lägenhet utanför Stockholm, fastän han inte skulle varit berättigad till det.

Kallades in av Juholt

När riksenheten mot korruption inledde en förundersökning kallades Strandberg då in av Juholt. Stjärnadvokaten kollade upp bestämmelserna och det visade sig inte finnas något regelverk i rättslig mening som stöttade det. I oktober samma år beslutades att förundersökningen skulle läggas ner.

"Ja, det finns en stor likhet i HQ-målet och Saab i att åklagaren i båda fallen borde tagit hjälp av en extern expert"

Per E Samuelsson försvarade Julian Assange, misstänktför för våldtäkt i Sverige, när han begärdes utlämnad av Ecuadors ambassad i London. Han var också en av advokaterna som försvarade IFK Göteborgs klubbchef Mats Persson, när han och Jan Nilsson dömdes för skattebrott i samband med värvningen av Peter Ijeh.

Bengt H Nilsson har på sin meritlista bland annat det spektakulära målet, när tre personer 2002 kidnappade miljardärsonen Erik Westerberg och krävde en lösensumma av familjen. Nilsson försvarade en av de misstänkta bakom kidnappningen. Han företrädde också Palme-utredaren Hans Holmér, när han frågades ut i KU 1988 om Ebbe Carlsson-affären.

ANNONS

"Ett svagt åtal"

Så det är inga duvungar som Victor Muller, Jan Åke Jonsson och Kristina Geers anlitat. Även i det här fallet har de varit kritiska till chefsåklagare Olof Sahlgrens påstående att brott begåtts i samband med Saabs fall.

– Jag upplever att det rakt igenom är ett svagt åtal, och sådant brukar jag inte uttala mig om annars under pågående förhandling, säger Victor Mullers försvarare Hans Strandberg.

Han ser fram mot slutpläderingarna och är framför allt intresserad av ljudupptagningarna av radio- och tv-intervjuerna som åklagaren har åberopat som bevis och ska lyssnas igenom på tisdag. Åtalet om misstänkt grovt svindleri är den punkten som Strandberg kan förstå att den prövas rättsligt, men han tycker bevisföringen varit knapphändig.

– Den här typen av bevisning har aldrig lagts fram förut, och för mig är det då självklart att hela grundmaterialet spelas upp, inte bara den klippta versionen, säger Hans Strandberg.

Fakta: Stjärnadvokater
  • Hans Strandberg, 68 år, från advokatfirman Nordia i Stockholm
  • Per E Samuelsson, 61 år, advokatfirman SSW i Stockholm och Malmö
  • Bengt H Nilsson, 75 år, advokatfirma med samma namn i Stockholm.
  • På tisdag fortsätter rättegången med slutpläderingar för de tre stora åtalspunkterna grovt svindleri, grovt försvårande av skattekontroll och grovt osant intygande gällande Dukelevel-avtalet, LAT-fakturorna och skönmålningen i massmedia. Men först inleds dagen med genomlyssning av de radio- och intervjuer som åklagaren åberopat som bevis i åtalet kring misstänkt grovt svindleri.
  • Åtalspunkten grovt osant intygande där två auktoriserade revisorer misstänks avhandlades i veckan och där yrkade åklagaren på att de ska dömas till villkorlig dom och dagsböter, medan försvaret förnekar brott och menar att de ska frikännas.
  • ANNONS