I FAS. Jan Åke Jonsson fick svar på frågor om hur den finansiella situationen var i Saab och varför man uttalade sig som man gjorde. Jonsson tyckte att han var balanserad i sina svar till media och att han upplevde som att kan hade kontroll på det ekonomiska.
I FAS. Jan Åke Jonsson fick svar på frågor om hur den finansiella situationen var i Saab och varför man uttalade sig som man gjorde. Jonsson tyckte att han var balanserad i sina svar till media och att han upplevde som att kan hade kontroll på det ekonomiska.

Tillfälligt ansträngd likviditet var mantrat

Det blev återigen grus i maskineriet för chefsåklagare Olof Sahlgren när han skulle fråga ut de åtalade om misstänkt grov svindleri. Jonssons advokat Bengt H Nilsson menade att anklagelserna var för svepande och att man behövde mer konkreta frågeställningar att förhålla sig till.

ANNONS
|

Efter en extra lång paus för att sammanställa en lista på vad man ville veta av Jonsson slutade de flesta frågorna med svaret:

– Vi hade en tillfälligt ansträngd likviditet.

Förnekar grovt svindleri

Jan Åke Jonsson inledde annars dagen med att förneka brottet grovt svindleri och att klarlägga hur den finansiella situationen var hos Saab.

Jonsson var riktigt detaljerad och saklig hur man till exempel enligt honom jobbade systematiskt med gamla och nya finansiärer, samarbetspartners och leverantörer. Han gav också sin bild av hur hårt medietrycket var och att han och Victor Muller hela tiden fick väga sina ord på guldvåg.

– Det var enormt, det uppbådet vi såg här på första rättegångsdagen är inget emot vad vi mötte hela tiden under en lång period. Jag tycker vi var balanserade i vår kommunikation, mot alla inblandade parter, sa Jonsson.

ANNONS

Kritiserade åklagaren

När ordet skulle gå över till åklagare Sahlgren för att fråga ut Jonsson, kritiserade Jonssons försvarare alltså Bengt H Nilsson åklagarens brister i upplägget. Han menade att han varit för svepande i var de vilseledande uppgifterna egentligen bestod i och att det är svårt att försvara sig emot.

Sahlgren fick på grund av sin miss återvända till sitt rum en timme för att konkret spalta upp de påståenden i media som man ansåg vilseledande och låg till grund för brottet.

När förhandlingen väl kom igång igen efter lunch försökte chefsåklagaren upprepade gånger få ur Jonsson hur han såg på den kritiska ekonomiska situationen under första kvartalet 2011 och att den accelererade. Som bevis la åklagaren här fram ett ansenligt antal mail mellan Jonsson, Muller, finanschefen, Geers och andra personer på ekonomiavdelningen där det framkom hur paniken steg dag efter dag.

– Tyckte du verkligen inte att det ekonomiska läget var väldigt akut, det kom ju inte in några pengar, frågade Sahlgren.

– I februari hade vi en ansträngd likviditet som var tillfällig. Men det var inget vi såg som permanent, svarade Jonsson till exempel.

Ingen oro eller panik

Han menade att det fanns många finansiella spår man jobbade med, "ett batteri av aktiviteter" och att det skedde systematiskt, så enligt honom kände man ingen oro eller panik, utan det fanns stora förhoppningar att hjulen skulle rulla som vanligt snart igen.

ANNONS

På många andra frågor svarade han väldigt svepande, att han inte minns eller att han inte riktigt kände till vad som sagts.

Det Jonsson dock hela tiden var väldigt precis med och också återkom till var hur han och resten av Saab-ledningen var korrekta och väl avvägda i sina uttalanden.

– Skulle vi medvetet luras, det är helt uteslutet och givetvis en förtroendefråga. Det är inget som vi överhuvudtaget ville riskera. Vi ville ge en balanserad bild av läget, sa Jonsson.

Förhören med Kristina Geers och Victor Muller hanns inte med utan ska hållas på torsdagen i stället. Utöver det kommer vd:n för Fordonskomponentgruppen, Sven-Åke Berglie höras som vittne.

ANNONS