Tre åtalas för masstöld mot äldre över hela landet

Det handlar om över 40 grova stölder och försök till grova stölder begångna mot äldre i runt om i Sverige. I dag kom det omfattande åtalet mot tre personer, som gått systematiskt tillväga.

ANNONS
|

– Deras modus har ju varit att sikta in sig på äldre människor, uteslutande är de över 90 år. Det är bara en som är under, 89 år. Tillvägagångssättet vid själva stölderna har ju också varit ungefär detsamma, säger kammaråklagare Eva Johnsson.

Stöldligan har använt en hemsida, där de skrivit in adresser och då fått upp alla på adressen i åldersordning. Sedan har de valt de som är över 90 år, skrivit upp i ett anteckningsblock, ringt upp målsägande och berättat att de har något felsänt paket att lämna och samtidigt frågat efter portkoden i vissa fall.

Adresser, namn, ålder och eventuell portkod har förts över till post-it-lappar, som de haft med sig på sina raider.

ANNONS

De har därefter besökt personerna, på så sätt att den ena kvinnan presenterat sig som att hon kommer från hemtjänsten eller kommunen och vill informera. Hon har dessutom vid flera tillfällen burit peruk, varit "maskerad" och haft falsk id-legitimation.

Medan hon har uppehållit den äldre personen, i cirka 15-20 minuter, och hållit henne bortvänd, har den kvinnliga kompanjonen smugit in och plockat på sig pengar, smycken och andra värdeföremål. Den tredje personen, mannen, har suttit kvar i bilen och varit den som kört omkring i landet på deras stöldturné.De tre misstänkta, två kvinnor och en man, samtliga i 40-årsåldern, sitter häktade sedan mitten av april. De åtalas för grov stöld och försök till grov stöld i över 40 fall, tio av dessa ska ha skett i Trollhättan eller Vänersborg, där bland annat en äldre kvinna ska ha fått besök av de misstänkta för att sedan upptäckt att hon blivit bestulen på smycken och pengar. Gärningsmannen har i några fall hört av sig innan besöket med olika ärenden, att de ska lämna något eller liknande och några gånger har de uppgett att de kommer från hemtjänsten.Sammanlagt misstänks de tre ha stulit smycken till ett värde av över 660 000 kronor och kontanter till ett värde av över 85 000 kronor. I Trollhättan och Vänersborg uppgår det sammanlagda värdet av de stulna smyckena till över 221 000 kronor och kontanterna till knappt 47 000 kronor.Stöldturnen pågick i cirka fem månader och inleddes i november förra året. Efter inre och yttre spaning kunde tre personer, en man och två kvinnor i 40-årsåldern, gripas i Skåne i mars misstänkta för det stora antalet brott, som vuxit både i omfattning och geografiskt. På så skilda platser som Malung, Stockholm, Göteborg och Helsingborg har trion opererat.Förundersökningen har tagit väldigt lång tid, eftersom materialet hela tiden växt. Bland annat är det resultat från analyser av telefon- och datatrafik samt insamling av skadeståndsanspråk från de drabbade, som tagit tid.Rättegången kommer också att ta tid, inte mindre än 17 förhandlingsdagar är inplanerade med start i slutet på månaden.

ANNONS

– Eftersom det är ett så pass grovt brott och man gett sig på en extra utsatt grupp, människor som är beroende av hemtjänst eller hjälp hemma, bör det motsvaras av ett längre fängelsestraff, säger Eva Johnsson.

ANNONS