En mastiffliknande hund höll på att bita ihjäl en liten tibetansk spaniel i augusti förra året. Nu åtalas en kvinna och en man som hade ansvar för hunden.
En mastiffliknande hund höll på att bita ihjäl en liten tibetansk spaniel i augusti förra året. Nu åtalas en kvinna och en man som hade ansvar för hunden.

Två får stå till svars för hundattack

Trots polisens beslut att parets ena hund skulle vara kopplad och bära munkorg utomhus lät de den springa fritt. För drygt ett år sedan bet den på nytt en mindre hund illa och nu åtalas paret. De krävs också på flera 1 000 kronor i skadestånd.

ANNONS
|

Mannen och kvinnan, som är i 45-50-årsåldern och bosatta i Vänersborgs kommun, hade hand om den aktuella hunden som ägdes av en annan person. Men enligt åklagarens förundersökning gick det inget vidare då hunden agerat aggressivt och bitit andra hundar vid tre tidigare tillfällen 2010 och 2011.

I maj 2011 beslutade polisen att den mastiffliknande hunden måste bära munkorg och hållas kopplad med koppel inte längre än två meter när den vistades utomhus.

Anföll den lilla

Enligt vittnen ska hunden ha setts utomhus utan munkorg och även okopplad vid flera tillfällen efter det. I augusti 2016 rastade det nu åtalade paret sina tre hundar, där ibland den aggressiva hunden, i skogen. De lät dem springa lösa.

ANNONS

I närheten vistades ett annat par som passade en tibetansk spaniel. Spanieln var kopplad när de tre lösspringande hundarna kom rusande. Den aggressiva hunden anföll den lilla hunden som skadades illa.

Det åtalade paret bad det andra paret att inte göra någon polisanmälan och uppgav att de skulle stå för alla utgifter. Den bitna hunden fördes först till en distriktsveterinär och sedan till Blå Stjärnans djursjukhus i Göteborg.

Nekar brott

Tillståndet var mycket kritiskt och det var tveksamt om den skulle överleva. Ägaren valde att göra en polisanmälan som nu gått vidare till åtal. De åtalade krävs också på ett skadestånd som uppgår till 40 063 kronor.

Mannen och kvinnan förnekar brott, att de aldrig var på platsen när hundattacken inträffade. Kvinnan har i förhör uppgett att de hälsade på hos hennes föräldrar på annan ort. Samtidigt har mannen sagt att de befann sig hos hans far.

Den tibetanska spanieln överlevde, medan den aggressiva hunden ska ha avlivats en vecka efter händelsen i skogen.

ANNONS