Ursand får bygglov men riskerar böter

Byggnadsnämnden har gett bygglov för en utökning av campingen på Ursand. Bert Karlsson planerar för hundra nya campingplatser men riskerar samtidigt en halv miljon kronor i böter eftersom markarbetet påbörjades innan bygglovet var klart. – Det var ett misstag, säger han.

ANNONS
|

I tisdags beslutade byggnadsnämnden om att ge bygglov till en utökning av campingområdet på Ursand. Bygglovet följer den nya detaljplanen för Ursand och handlar om en utökning av fyra områden som tillsammans utgör närmare 30 000 kvadratmeter.

– Bygglovet gäller förberedande markarbeten för större campingområden. Däremot ingår inga byggen, det måste man söka separata bygglov om, säger Emma Bönnestig, bygglovshandläggare på Vänersborgs kommun.

Bert Karlsson planerar nu för nya villavagnar, vilka i sig kräver ett särskilt bygglov, och campingvagnar på de aktuella områdena.

– Vi räknar med över hundra nya platser som ska vara klara till kommande säsong, säger han.

ANNONS

Men arbetsivern kan komma att kosta. Enligt kommunen har Bert Karlsson redan påbörjat arbetet. Utan bygglov.

– Vi vet att markarbetena har påbörjats innan bygglovet var klart. Det handlar om ett sanktionsområde på 11000 kvadratmeter, säger Philip Ekström, bygglovsingenjör på kommunen.

Förvaltningen kommer därför att föreslå att byggnadsnämnden beslutar om en sanktionsavgift på närmare en halv miljon kronor.

– Det stämmer att vi började med förberedande jobb och det var ett misstag. Vi trodde inte att det krävdes bygglov när den nya detaljplanen var klar, säger Bert Karlsson.

Byggnadsnämnden ska behandla ärendet tidigast den 24 januari. Men Bert Karlsson är inte särskilt orolig för avgiften.

– Vi kommer att lämna in vår förklaring till varför det blev såhär. Jag hoppas vi kan lösa det på ett smidigt sätt.

ANNONS