Vaga minnesbilder och sågad utredning

När vittnesförhören på torsdagen hölls med tre andra som suttit i Saabs styrelse, nämligen Jan Åke Jonsson och två ­arbetstagarrepresentanter framkom inte mycket nytt.

ANNONS
|

Jan Åke Jonsson berättade att bokföringen inte låg på hans bord och att han litade på att experterna gjorde sitt jobb.

Han ville också poängtera att ifall han hade sett något konstigt med årsredovisningen hade han reagerat på det. Genom hela rättegången har han haft svårt att dra sig till minnes vad som hänt. Nu var heller inget undantag och det var många av åklagarens frågor han inte kunde svara på.

De både arbetstagarrepresentanterna som hördes gav en liktydig bild. De minns inte om de blivit tillfrågade om ändringar i årsredovisningen. Men att de svarat på ett mejl att de ville ha en svensk version. De vill inte minnas att de reagerade på att något var konstigt när de fick den svenska versionen.

ANNONS

Den tredje åtalspunkten om grovt osant intygande och grov urkundsförfalskning är nu lagd till handlingarna och de bevis som åklagarsidan lagt fram handlar om mejlkonversationer, saknade kopior, korrigeringar i text och utbytta sidor som kan tolkas som att de tre misstänkta uppsåtligen låtit en felaktig revision gå igenom.

Men det har inte varit så lätt för dem att pröva saken i Vänersborgs tingsrätt. De ändringar som man påstår gjorts, har man valt att lägga i en kontext som handlar om paniken och kaoset i Saab vid den tidpunkten.

– Den 21 april hade produktionen stått still i 15 dagar, inga nya investeringar var på gång, det fanns inga färska kronor. Man var tvungna att hantera dessa parametrar för intressenterna skulle inte gilla om det fanns tveksamheter om lånet från EIB och om företagets likviditet, förklarade kammaråklagaren Lars Lindman.

Och därför, hävdar man att de årsredovisningar som skickades in till bolagsverket den 26 april avvek från de som undertecknades den 5 april.

Kristina Geers och revisorerna har å sin sida under veckan antingen också hävdat att minnesbilderna är vaga i vissa avseenden när mail skickades och vilken utformning de hade. Vad gäller ansvarsbiten och uppsåtet har de förnekat inblandning, förutom sina namnunderskrifter och att de förutsatt att allt var som det skulle.

ANNONS

– Vi hade den information vi behövde, inte minst från Riksgälden som vi hade kontakt med, redan i mars och hade med det när vi lämnade vår revisionsberättelse den 31 mars. I och med det var vi klara med våra ställningstaganden och kunde avsluta den aktuella revisionen den 5 april, sa en revisorerna i vittnesförhöret.

Men revisorerna var dessutom inte nöjda med den utredning som en sakkunnig på området gjorde av hur revisorerna agerat när de skulle granska Saab. En utredning som åklagaren använder som underlag.

– De har inte fått all information. Hade de fått det hade de sett att vi rättade en siffra så att det stämde överens med verkligheten, sa en av revisorerna, och var rejält uppretad.

Slutpläderingarna för den här åtalspunkten inleds på måndag. De andra åtalspunkterna pläderas med start den 14 mars.

ANNONS