STÖTTAR. Rune och Inger hälsar välkommen in vid brottsofferjourens källarlokal i Vänersborg. Hit erbjuds samtal, vägledning, information och stöd.
STÖTTAR. Rune och Inger hälsar välkommen in vid brottsofferjourens källarlokal i Vänersborg. Hit erbjuds samtal, vägledning, information och stöd.

"Vi har alla en skyldighet att hjälpas åt"

På onsdag är det internationella brottsofferdagen. I Vänersborg uppmärksammas det genom en teaterföreställning, baserad på en sann berättelse, där fyra män förklarar varför de slår.

ANNONS
|

– Vi har bjudit in kommunen, polisen, kvinnojourer, mansjourer, skolor och allmänheten. Vi vill få till ett bredare och bättre samarbete/nätverk framöver.

Det säger Rune Andreasson, ordförande, och Inger Rölland, styrelsemedlem och ansvarig för i nära relationer, på brottsofferjouren Bohus-Norra Älvsborg.

De ser en ökning av antalet brottsoffer som behöver hjälp, och menar att allt fler personer vänder sig till brottsofferjouren för råd och stöttning

– Vi måste gå samman för att kunna hjälpa till på bästa sätt. Socialtjänsten, polisen och vi samarbetar till viss del i dag, men vi behöver fler aktörer som vill hjälpa till.

De nämner att inte minst skolorna och föreningslivet som har en otroligt viktig samhällsfunktion i att verka förebyggande genom att informera barn och ungdomar tidigt om vad som gäller.

ANNONS

– Det är ett av många sätt att arbeta preventivt, men det finns mycket mer att göra.

I nuläget finns 330 medlemmar och 33 aktiva stödpersoner i verksamheten. Rune och Inger berättar att cirka 60 procent av brottsoffren som tar kontakt eller kontaktas av lokalföreningen är kvinnor och/eller unga tjejer.

– För kvinnorna handlar det till störst del om våld i nära relationer. Vi ser ett tydligt och växande problem där, berättar Rune Andreasson.

När det gäller brottsoffer bland män och unga killar rör det sig oftast om problematik som misshandelsbrott och inbrott. Det kan även där röra sig om våld i nära relationer.

– Män slår män, kvinnor slår män, män slår kvinnor, syskon slår syskon. Våld i nära relationer innefattar så mycket. Det handlar om både psykisk och fysiskt misshandel, säger Inger Rölland.

Rune Andreasson fyller i:

– Det kan röra sig om hot och trakasserier, fysiskt våld som slag, grov misshandel, våldtäkt, om ekonomisk utsatthet, att stå helt utan pengar för att någon annan sett till att länsa kontot, om att ha blivit inlåst, slängts ut från hemmet, utsatts för psykisk terror om barnen och så vidare.

De ser fram emot att uppmärksamma den internationella brottsofferdagen med en teaterföreställning i Folkets hus där två skådespelare, båda med erfarenhet av våld i nära relationer, gestaltar fyra män som förklarar varför de slår.

ANNONS

– Det blir ett första steg till att komma samman. Den 28 mars kommer vi ha ett slags uppföljningsmöte på temat: hur kan vi dra i samma trådar, hur kan vi samarbeta i framtiden?

ANNONS