Ida Högström föreläser på tisdag kväll i Birger Sjöberggymnasiets aula om medberoende. Själv växte hon upp med en mamma som är alkoholist och har bipolär sjukdom. Det var först när hon var 25 år gammal som hon började prata om det. Bild: Press
Ida Högström föreläser på tisdag kväll i Birger Sjöberggymnasiets aula om medberoende. Själv växte hon upp med en mamma som är alkoholist och har bipolär sjukdom. Det var först när hon var 25 år gammal som hon började prata om det. Bild: Press

”Det är inte bara alkoholisthustrun som är medberoende”

På tisdag i nästa vecka bjuds alla i kommunen in till en föreläsning om medberoende, med föreläsaren Ida Högström. Hon berättar då om hur det är att leva med ett medberoende och vilka verktyg som finns för att bryta mönstret.

ANNONS
|

Under rubriken ”Psykisk hälsa – en livsresa” bjuder Vänersborgs kommun under ett och ett halvt års tid på föreläsningar kring vår psykiska hälsa. På tisdag är det Ida Högström från Stockholm som berättar om medberoende i Birger Sjöberggymnasiets aula.

– Jag har egna erfarenheter av medberoende, då jag vuxit upp ensam med en mamma som är alkoholist och har bipolär sjukdom. Det var något som jag höll hemligt fram tills att jag var 25, berättar Ida Högström när vi hörs på telefon.

– Det är en svart hemlighet som ligger och trycker på. Den följde med mig hela tiden och jag trodde kanske att om jag inte uttrycker det så finns det inte. Men det som gömmer sig kommer ut på annat sätt. Det präglar medberoende, säger Högström.

ANNONS

Att växa upp med sin mamma innebar att Ida tog på sig väldigt mycket ansvar som barn och pendlade mellan att tycka synd om och hata sin mamma. Samtidigt var hon, som hon själv beskriver det, den duktiga flickan. Högpresterande och såg till att vara omtyckt av alla. Uppväxten, och medberoendet, gjorde också att hon drogs till folk med problem.

– Om föräldern har behov som går före så lär jag mig som barn att anpassa mig för att få ut så mycket som möjligt av det jag behöver, kärlek exempelvis. Det mönstret upprepar jag sedan. Det blir en konstig symbios, jag söker mig till människor som inte kan ge mig sådant som jag behöver, men det är det som jag har lärt mig. Ett sätt för mig att må bra är att hjälpa de som mår dåligt. Mår andra bra mår jag inte bra egentligen.

När Ida var 25 bröt hon med sin mamma och fick höra från en kompis att hon kan vara medberoende. Något hon såg som provocerande, då det var hon som var frisk och andra sjuka. Hon gick i den självhjälpgrupp som hon fick rekommenderad för att motbevisa kompisen, men det slutade med att hon deltog i stegarbetet som gruppen erbjöd – som faktiskt hjälpte henne ur den ”offerkofta” hon stickat.

ANNONS

– En medberoende är inte bara hjälparen som finns där, det finns även många egoistiska och cyniska sidor. Det är inte bara den här ”stackars mig”- personen. Den medberoende bygger upp ganska många beteenden.

– Idag lever jag ett helt annat liv. Att få epitetet medberoende tidigare hade kanske fått mig att ta tag i mitt dåliga mående och säga ”jag har en massa dåliga erfarenheter och är sårad, men jag är inte mina erfarenheter”, säger Ida Högström.

Idag driver hon en podd kallad Medberoendepodden och föreläser för att sprida kunskapen om medberoende och den hjälp som finns att få.

– För mig är den viktigaste grejen att få bort skammen och ge kunskap och fler nyanser. Det är inte bara alkoholisthustrun som är medberoende. Föräldrar, släkt, barn, nära vänner eller arbetskollegor kan utveckla ett medberoende till allt ifrån beroende, ätstörningar, narcissism eller psykisk sjukdom som exempel. Mekanismen är den samma. Om det finns fyra anhöriga runt en person utvecklar minst en ett medberoende.

Ida menar att det viktigaste är att få folk att prata om sina egna erfarenheter och ta hjälp.

– Det är inget man kan lösa själv, jag har försökt hela livet och inte lyckats. Jag hoppas att en person som lyssnar kan känna att det är något för dem. Det viktiga är ATT ta hjälp, säger Ida Högström.

ANNONS

Ida Högström föreläser på tisdag kväll i Birger Sjöberggymnasiets aula. Kvällen börjar med att IFO ger en kvarts information kring deras verksamheter Språngbrädan och Kaktus. Biljetter finns att hämta gratis i kommunhuset, max fyra per person, och först till kvarn gäller.

ANNONS