Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Mayborn
Alexander Mayborn, projektledare för ”Sports for you”, ett samarbete mellan Västergötlands Idrottsförbund och Vänersborgs kommun, ser bara vinster med att få fler barn och ungdomar till idrottsföreningarna.

En sluss in i föreningslivet

Som projektledare för det nya projektet ”Sports for you” talar Alexander Mayborn om vinsterna med att tillhöra en idrottsförening.

”Sports for you” är ett projekt som Västergötlands Idrottsförbund gör i samarbete med Vänersborgs kommun.

– Det är som en sluss in i föreningslivet där alla ges möjlighet att gratis få prova på olika idrottsaktiviteter, säger Alexander Mayborn.

Syftet är att alla barn och ungdomar mellan 7-18 år ska få möjlighet att utöva idrott.

– Tyvärr ser förutsättningarna väldigt olika ut för olika barn, ibland beroende på ekonomiska förutsättningar och bakgrund. Genom projektet vill vi ge alla samma möjligheter. Vi vill också få föreningar att visa upp sig så att barn och ungdomar hittar dit.

Att Alexander Mayborn brinner för såväl idrott som för barn och ungdomar går inte att ta miste på. När han pratar om alla barn och ungdomar, menar han också alla.

– Det finns en idrott för alla. Vi erbjuder också parasport för barn och ungdomar med någon form av funktionsnedsättning. Vi ser också nyanlända som en viktig målgrupp att fånga upp. För oss är alla just alla.

Projektet innebär verkligen bara vinster menar Alexander Mayborn.

– På kort sikt är vinsterna många. Du får en vettig fritid, stimulans, tillhörighet och vänner. Men också på längre sikt är vinsterna många och kan vara livsavgörande för hur man tar sig fram i livet. Ta nyanlända som exempel, att fånga upp dem och få med dem i föreningslivet ger dem möjligheter till en bra framtid. Genom tillhörighet och vänner minskar risken för utanförskap, samtidigt knyts också kontakter som på sikt kan leda till arbete med mera som hör framtiden till.

Alexander Mayborn berättar att idrottsföreningarna i kommunen är oerhört positiva till projektet.

– Många arbetar ideellt och tid finns sällan till att aktivt nå ut till fler idrottsintresserade barn och ungdomar, trots att man vet att de finns.

Förra veckan bjöd bordtennisklubben in till öppen träning för alla.

– Det blev succé! Det kom 30 nya barn som ville prova. Det är precis så vi vill att det ska fungera.

Förutom bordtennis kommer ”Sports for you” att erbjuda rugby, boxning, löpning, cykling, fotboll, bandy och mycket mer.

– Alla barn som vill ska givetvis få lära sig att åka skridskor, säger Alexander Mayborn entusiastiskt.

MEST LÄST