Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

019
Fjorton år har gått sedan den första och på söndag är det dags igen för julmarknad på Vänersnäs. En marknad som satsar på mysfaktor, hantverk och mat.

Hög mysfaktor i litet format på Vänersnäs

Lussekatter, hantverk och julmusik. Julmarknadernas tid är igång och på söndag är det dags för Vänersnäs Julmarknad.

Det är en tradition sedan fjorton år tillbaka och på söndag eftermiddag till kväll är det återigen dags för marknad ute på Vänersnäs. Förberedelserna inför julmarknaden har pågått sedan i somras, berättar Ann-Charlotte Magnusson på Vänersnäs Bygdegårdsförening.

– I augusti skördade vi havren för att sälja julkärvar till marknaden. Det gör vi varje år, vi i styrelsen skördar själva och sedan hänger de på tork. Nu knyter vi de till kärvar, säger Magnusson, som håller i trådarna för arrangemanget.

Marknaden beskrivs av arrangörerna som att vara i ett behändigt format storleksmässigt och en viktig del i det hela är att den delvis håller till utomhus, utanför Vänersnäs Bygdegård. Många av utställarna håller till där och det finns en liten eld på gården.

– Det brukar vara väldigt mysigt och det är en klassisk marknad, säger Magnusson.

Förutom mat, från korv med bröd till pannkakor stekta över öppen eld så bjuder marknaden på ett lotteri med två hundra priser, som ger en ganska hög vinstchans. Många utställare finns utomhus på gården men en del håller även till inomhus tillsammans med fikaserveringen. Fokus ligger på mat och hantverk, från smycken och stenar till dörrkransar.

– Charmen med marknaden är nog det lilla formatet och det faktum att det är på kvällen. Något som verkligen inte är oväsentligt är att vi får besök varje år från Vänersnäskören som kommer och sjunger julsånger. Då avstannar verkligen allt och alla lyssnar, säger Ann-Charlotte Magnusson.

MEST LÄST