Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

UF företag
Linus Erlandsson, Kristoffer Pettersson och Halik Zekovic driver Integrera & Förena UF som bedriver träningsverksamhet för ensamkommande barn.

Integrationsprojekt som UF-företag

Tre killar från ekonomiprogrammet på gymnasiet har startat ett integrationsprojekt som UF-företag. Deras Integrera & Förena UF kommer att bedriva träningsverksamhet med ensamkommande barn.

– Först och främst bedriver vi träningsverksamhet för ensamkommande flyktingbarn och då har vi valt att rikta in oss mot killar, 16 till 18 år, på Lingården. Vi är tre personer och hjälper femton killar per träningstillfälle, hade det gått att ha med fler hade det varit bra men det får vi kanske vänta med tills efter gymnasiet, säger Linus Erlandsson, en av personerna bakom UF-företaget.

Linus Erlandsson, tillsammans med Halid Zekovic och Kristoffer Pettersson driver UF-företaget som vill integrera ensamkommande barn. Till sin hjälp har de två killar boende på Restad Gård som agerar tolkar och är med och tränar. Första passet är under onsdagskvällen.

– Vi hoppas att killarna ska tycka att det är kul och att det ska bli en höjdpunkt i deras veckor. De ska få ha kul helt enkelt, prata svenska utanför skolan och integreras, säger Kristoffer.

– Vi har en tanke om att kunna hjälpa till att slussa in personer i föreningar om de skulle vilja det, fortsätter han.

De tre killarna bakom företaget har alla en bakgrund inom idrotten och när det kom till valet av vad deras UF-företag skulle göra gick de till vad de är bra på.

– Från början så fick vi många halvdåliga idéer, som de flesta företagen. Vi fick inspiration från lokala idrottsföreningar och deras integrationsprojekt, även från privatpersoner som drivit olika projekt. Vi tänkte att om vi får med så många företag som möjligt så får vi även kontakter, säger Linus Erlandsson.

Företaget drivs utan vinssyfte, med hjälp av sponsorpengar. Sponsorerna ställer upp med allt från lokaler till pengar för material. Fokus kommer att ligga på bollsporter men det utesluter inte andra idrotter.

– Vi vill kunna variera mellan alla möjliga sporter, säger Halid Zekovic

Intresset från killarna som ska vara med och träna är stort. Via deras Facebooksida har de även fått förfrågningar om att ta in fler.

– Intresset är större än vad vi klarar för att bedriva en bra träning utan att det blir flummigt, säger Linus Erlandsson.

– I år kör vi på det här som vi klarar av och vi planer på hur vi ska kunna driva vidare företaget efter skolan. Vi hoppas på att vi ska kunna driva vidare det och expandera så att fler kan vara med, säger Kristoffer Pettersson.

MEST LÄST