Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  ”Jag ville göra något eget”

  Barn, skor, silversmycken och nu – ost. Sedan fyra månader tillbaka är Tina Fredriksson ägare av anrika Osthallen på Edsgatan och vägen dit har involverat vitt skilda yrken. Vänersborgaren hälsade på för att lära känna kvinnan bakom disken bättre.

  Osthallen är en av de mest anrika butikerna som finns i kommunen, där man kunnat spåra butikens existens till åtminstone 1903. Det har alltid varit en ostaffär dessutom och för drygt fyra månader sen tog Tina Fredriksson över verksamheten.

  Det plingar till i dörrklockan när jag går in, vi slår oss ner i rummet bakom disken och jag ber Tina berätta om vad hon gjort tidigare.

  – Jag är från Vänersborg men bodde tolv år i Göteborg. Jag är utbildad förskolelärare från början och jobbade i Göteborg i tio år. Jag jobbade ett år ungefär på förskola här i Vänersborg när vi flyttade tillbaka och sedan kom andra barnet. Då var jag hemma i fyra år, under den tiden kände jag ”aldrig mer förskolan” så jag sa upp mig och startade sedan upp en smyckesfirma. Innan det att jag köpte Osthallen så jobbade jag även i sju år på Scooz.

  Hur kommer det sig att du köpte butiken?

  – Det var för att göra någonting annat, något eget och göra som man själv vill och få styra.

  Vad vill du göra själv då?

  – I den här verksamheten så kände jag att det skulle drivas vidare som det gjorde och bara fokusera på mer ost, en ost-hall helt enkelt. Sen finns det annat men jag får se med tiden vart det landar. Jag behöver veta vad som går och inte går först. Att ha en klar idé från början kanske man kan ha om man startar upp något nytt. När man tar över något så gammalt som det här får man vara lite mer lyhörd känner jag.

  Har du haft ett stort intresse för ost?

  – Ett stort matintresse snarare, men jag har inte haft något specifikt intresse för just ost. Jag tycker om att äta gott, men det är väl ingen som säger nej till.

  – Jag har lärt mig jättemycket bara på de här månaderna. Jag satt och pluggade lite innan jag tog över men det är svårt att läsa om någonting utan att kunna smaka. Jag läste mycket om grunderna och nu smakar jag på många, väldigt många, ostar.

  Finns det en risk att du tröttnar på ost?

  – Jag vet inte faktiskt… nej, det kommer jag inte. Jag har inte känt att den möjligheten finns.

  När du började här bakom disken var det högsäsong. Hur var det?

  – Det var bra! Man hann inte tänka så mycket utan det var bara att köra med mycket improvisation, säger Tina och skrattar.

  Slutligen, går det ”mode” inom ostar?

  – Inte vad jag märkt av än, klart att ett tag åt alla parmesan när den kom och mozzarellan med. Jag upplever att det går väldigt olika saker och folk gillar olika saker, sen finns det de säkra korten som säljer.

  – Fråga om ett år!