Jan Olof Karlbom ställer ut sina foton för mötets skull

Viljan att utmana sig själv med en utställning har mer och mer blivit drivkraften för Jan Olof Karlboms fotografering och till helgen ställer han ut sina verk på Vänersborgsgruppen.

ANNONS
|

– Jag har hållit på med utställningar och tyckt det varit roligt under säkert trettio år i och de senaste femton åren har jag väl tyckt att det varit det som varit riktigt roligt, att producera bilder för utställningar, säger fotografen Jan Olof Karlbom.

Sextioårige Karlbom har fotat nästan så länge han minnas. I tioårsåldern hade han sommarjobbat på pappans gård och för pengarna han tjänat köpte han sin första kamera. Någon framkallning av fotografierna han tog på klasskompisarna efter inköpet finns fortfarande kvar någonstans, berättar han.

– Jag har sedan följt med i utvecklingen och provat olika tekniker. Jag har gått från klassiskt svartvitt över till digitalt. Idag jobbar jag mycket med olika teman och försöker i perioder göra inom olika genrer.

ANNONS

Inför utställningen på Vänersborgsgruppen har han arbetat en del med Diptyk, alltså konsten att låta två verk sitta bredvid varandra och tillsammans skapa en ny känsla som betraktaren kanske inte fick genom att bara titta på den ena eller den andra.

– Det har varit svårt, det här med att sätta bilder och få det att stämma. Diptyk kan skapa ytterligare en tankebild, även om bilderna i sig kanske inte är lika.

Karlbom beskriver sig som att idag vara fullt digital när det kommer till fotograferingen, men värdesätter fortfarande bilden på papper. Han har därför ingen egen hemsida och är inte medlem på Instagram.

– Att producera på papper är det som jag tycker är mest spännande. Det ställer också en del krav. Det är en utmaning att lyckas på ett bra sätt, menar Karlbom och syftar både till fotograferingen och att ställa ut fotona.

Utställningen på Vänersborgsgruppen är kortlivad. Fotografierna hänger uppe endast på lördag och söndag.

– Jag vill gärna ställa ut och det var lättare att göra det förr när man kunde öppna och stänga själv. Men jag kan inte ha någon som vaktar när jag håller öppet så jag får göra det när jag är ledig. Jag hade gärna suttit där i två veckor men det är svårt att genomföra.

ANNONS

Det han ser fram emot mest med utställningen är att möta en publik.

– Att bara fotografera för sin egen garderob gör att det tar slut, jag vill få med mötet. Sen är det upp till var och en att ha åsikter eller tycka till om bilderna. Jag värderar mer att folk tycker något än vad de tycker, och vi tycker alla olika saker, säger Jan Olof Karlbom.

ANNONS