Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/4
ANNONS ▼

Sex ungdomar på badmintonläger i Malaysia

I somras åkte sex stycken lovande ungdomar i Vänersborgs Badmintonsällskap till Malaysia för ett läger utöver det vanliga. Det blev mer badminton på tre veckor än de hinner trycka in på en hösttermin, berättar ledaren Bengt Rydholm.

Det är onsdagskväll och den lite trånga gymnasiehallen fylls snabbt av ungdomar och badmintonnät. Sex av ungdomarna var i somras på läger i Malaysia, där de blev tränade av den absoluta världseliten.

– Det var tufft, säger tioåriga Emma Gal.

– Det var varmt i hallen och tuffa motståndare, men väldigt roligt med!

Emma Gal har spelat badminton i ungefär ett år, och det var i somras första gången ledaren Bengt Rydholm tog med sig nybörjare till Malaysia, dit han rest varje sommar sedan 1983. Då var det för att besöka Asien och köpa tio tusen dussin badmintonbollar. Han har sedan året efter det tagit med sig ungdomar för att träna och i dag ringer klubbar från hela Sverige för att få följa.

Och nybörjarna gjorde bra ifrån sig, berättar Rydholm.

– De kommer att bli elit i sin åldersklass, det är inget tvivel om det, säger Rydholm och pekar mot Emma och storasystern Sofia.

De blev tränade av bland andra Wong Chong Hann, som under sina mest aktiva år var rankad som bäst i världen. De har blivit bättre spelare, menar ungdomarna.

– Man fick verkligen lära sig mycket, säger Johannes Solvarm

– Jag har blivit en bättre spelare och min smash är betydligt bättre. Sen lärde de mig att slica bollen vilket är viktigt när man spelar nära nätet, fortsätter han och visar med sin racket, i en diagonal rörelse.

Träningen har gjort starkt intryck, och även resultat då exempelvis Emma Gal vann en nationell tävling i Mariestad i helgen. Men aktiviteterna runt om här även dem stannat kvar i tankarna hos badmintonspelarna.

– Jag tror besöket till djungeln (Taman Negara reds.anm) med världens högsta hängbro kommer vara någonting som jag kommer ihåg länge, säger Emma Gal.

– Men jag kommer att komma ihåg hela resan, den var jätterolig!

– Ja, det hade varit roligt att göra det igen, tillgger Johannes Solvarm.

 

Resan till Malaysia

Badminton är nationalsporten i Malaysia. Bengt Rydholm, ledare i VBS säger att det inte går att beskriva hur stor sporten är i landet

Två grupper åkte under sommaren, många av spelarna var från VBS, men också många från andra delar av landet.

De tränades av fyra tidigare världsettor i tre veckors tid vardera.

MEST LÄST