Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/4
ANNONS ▼

”Som en frisk fläkt för oss”

Femteklassare från Norra Skolan och Blåsuts skola testade på att vara stadsarkitekter och deras modeller över området Norra Katrinedal visades i fredags upp i Kommunhuset.

Skateboard- och parkourparker, multiarenor, fotbollsplaner, boende för asylsökande, badhus och äldreboenden, ett höghus och nya hockeyhallar. Femteklassarna fick fria tyglar för kreativiteten när de skulle testa på att stadsplanera området Norra Katrinedal, där det ännu inte finns någon bebyggelse. Tävlingen mellan skolorna gick ut på att med hjälp av dataverktyget Mitt Vänersborg skapa en ny stadsdel och sedan göra en fysisk modell av den.

– Vi vill ta vara på de ungas idéer, så vi gick ut till alla mellan- och högstadieklasser med information om tävlingen, säger Anneli Baard, Kart- och GISchef på Vänersborgs kommun.

Norra Skolans och Blåsut Skolas femteklassare nappade på idén. Kreativiteten har flödat samtidigt som barnens stadsdelar hade ett tydligt miljö- och trivseltänk.

– Det har varit jättekul men också stressigt, säger Gry som går i 5A på Norra Skolan.

– Vi försökte tänka smart och vi röstade fram i klassen kring vad vi ville ha med i området, tillägger klasskamraten Alva.

Vad barnen verkligen vill se i Vänersborg som inte redan finns kommer fram av sig självt när de stadsplanerat, och många förvaltningar fanns på plats i kommunhuset under fredagen för att ta till sig idéerna.

– Vi tar med oss det här med parkour- och skateboadparker, och även en isbana utomhus, sa Parkchefen Hans Wallmander till klasserna efter att de visat upp sina modeller.

Stadsplaneraren Katarina Frändberg var imponerad.

– Det handlar om att man på olika sätt bygger miljöer som man vill ha, det är det som är så härligt med det här. Det är bara vad de vill ha, vi stadsplanerare tyngs ju av lagar och förordningar. Därför blir detta som en frisk fläkt för oss som håller på med detta, säger Katarina Frändberg.

Det var en tävling och äran som vinnare gick till klass 5A på Norra Skolan. Dock så blev alla deltagare vinnare, då klasserna som tack får åka på en utbildningsdag på Universeum i Göteborg.

MEST LÄST