Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

VGR16-Kan själv2
De spända metallfjädrarna brukar vara populära. När barnen rör vid dem stimuleras både syn, känsel och hörsel.

Uppskattad utställning för de allra minsta

Den har tidigare satts upp i 27 kommuner. Nu kommer Västarvets utställning Kan själv! – en ljudupplevelse för de allra minsta barnen till Vänersborgs bibliotek.

Utställningen Kan själv! – en ljudupplevelse för de allra minsta barnen är en del i Västarvets pedagogiska utvecklingsarbete för barn i åldrarna 0-2 år.

Inför utställningen gjordes 2013 en förstudie på två förskolor – en i Ytterby och en i Skene – i syfte att ta reda på hur barn förhåller sig till ljud.

– Vi gjorde förstudien för att förstå hur små barns ljudskapande och möten med ljud går till. Förstudien har sedan legat till grund för utställningens formgivning och innehåll, säger Ida Lagnander, pedagog på Västarvet.

Intressanta iakttagelser

Ute på förskolorna gjordes flera intressanta iakttagelser.

– Barns vardagliga ljudskapande handlar om att undersöka olika föremål genom att släppa, rulla eller slå dem mot varandra. Det är en viktig del i att förstå vilket material man har att handskas med. Vi lär oss skillnaden mellan exempelvis metall och trä genom ljudet, säger Ida Lagnander.

Under förstudien gjordes även ett organiserat ljudexperiment där en vibrationshögtalare spelade upp olika läten. Experimentet visade att det barnen tyckte bäst om var ljud med elektronisk karaktär. Musik, sånger och berättarröster var inte alls lika intressanta.

– En förklaring till detta kan vara att barn gillar utmaningar. När barnen förstått var ett ljud kommer ifrån tröttnar de snabbt. Det elektroniska ljudet är inte lika enkelt att greppa. Dessutom tycker barn att ljud som också kan stimulera andra sinnen är intressantare.

Det visade sig även att ljudet av hjärtslag fick en lugnande effekt på barnen. Eftersom barn kan uppfatta hjärtljud från fem månaders fosterålder tror Ida Lagnander att ljudet associeras med trygghet.

– Till och med personalen reagerade på hur några av de mest aktiva barnen kom ned i tempo när de fick höra hjärtljuden. En del kunde sitta länge och låta sig drabbas, säger hon.

Skapa ljudupplevelse

Sedan 2014 har utställningen Kan själv! – en ljudupplevelse för de allra minsta barnen satts upp i 27 kommuner. Mellan den 18 januari och 20 februari kommer den att finnas tillgänglig för allmänheten på Vänersborgs bibliotek.

– I utställningen erbjuder vi olika material och föremål som barnen får använda precis som de vill. Tanken är att de ska skapa sin egen ljudupplevelse vid besöket, säger Ida Lagnander.

Att synliggöra små barn och deras rätt till kulturupplevelser är viktigt för Västarvet.

– Vi vill förverkliga FN:s barnkonvention och anser att även små barn har rätt till kulturupplevelser anpassade efter sina behov. Små barn mår också bra av att komma ut och se andra saker än det som är vardag, säger Ida Lagnander.

Om utställningen

  • Kan själv – en ljudupplevelse för de allra minsta barnen innehåller ljud som har visat sig vara spännande för barn.
  • Utställningen är framtagen efter en förstudie på två förskolor – en i Ytterby och en i Skene. Den är en del i Västarvets pedagogiska arbete för barn i åldrarna 0-2 år.
  • Den produceras i samarbete med Kultur i Väst, tonsättaren Johan Svensson och formgivaren Tofte Lamberg. Medfinansiärer är Musikverket, Kulturbryggan, Kultur i Väst och tidskriften Föräldrar & Barn.
  • I utställningen erbjuds olika material och föremål som kan bilda ljud. Barnen kan skapa och uppleva ljuden med hela kroppen samt samarbeta kring och kommunicera med de olika ljuden.
  • Sedan 2014 har utställningen satts upp i 27 kommuner – främst i Västra Götalandsregionen. Mellan den 18 januari och 20 februari visas den på Vänersborgs bibliotek.
MEST LÄST