Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

170917-storbritexplo-531635_se.ttela_1.jpg
Beväpnad polis i London efter fredagens dåd.

Ännu en gripen för dådet – bostad genomsöks

Ytterligare en man har gripits i samband med utredningen av tunnelbanedådet i London. En bostad genomsöks av polisen i en Londonförort. Men samtidigt sänker myndigheterna terrorhotnivån till den näst högsta.

Den 21-årige mannen greps strax före midnatt natten mot söndagen i Hounslow i sydvästra London, enligt polisen. Gripandet skedde med stöd av brittiska terrorlagar och 21-åringen har tagits till en polisstation i södra London.

En bostad i förorten Stanwell – nära Hounslow – genomsöks av polisen i samband med utredningen kring den gripne, rapporterar AP.

Epicentrum väst om London

Trettio människor skadades när en sprängladdning detonerade i en tunnelbanevagn vid stationen Parsons Green under fredagens morgonrusning. Bomben tycks dock inte ha utlösts helt och hållet, och ingen av dem som fördes till sjukhus fick livshotande skador.

Under lördagen greps en 18-årig man i Dover, sannolikt på väg att fly landet längs samma rutt som extremistgruppen IS – som tagit på sig dådet – tidigare använt för att föra människor in och ut i Storbritannien.

Utredningens epicentrum tycks nu vara koncentrerad kring områden sydväst och väst om Londons centrala delar.

Terrorhotnivån sänks

Under lördagen inledde beväpnad polis också en stor sökinsats i förorten Sunbury i sydvästra London. Hounslow, där 21-åringen greps, ligger omkring en halvmil från Sunbury.

Fredagens dåd, som polisen utreder som ett terrorbrott, är det femte större attentatet i Storbritannien i år.

Terrorhotnivån i landet höjdes efter dådet till den högsta, och låg kvar där till på söndagen. Men Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd säger nu att terrorhotnivån sänks till "allvarlig" från "kritisk", efter att framsteg har gjorts i utredningen. Det betyder fortfarande att en attack betraktas som högst trolig.

Fakta: Då har hotnivån varit den högsta

Terrorhotnivån i Storbritannien har fem steg där "kritisk" är det högsta.

10 augusti 2006. Varade i fem dagar. Brittiska myndigheter upptäckte planer på ett terrordåd då terrorister ville spränga ett flygplan i luften mellan Storbritannien och USA.

30 juni 2007. Varade i fyra dagar. Terrorister planerade att spränga en bomb på den populära nattklubben ”Tiger Tiger” i centrala London. De misslyckades, men åkte sedan till Glasgow i Skottland och detonerade en bilbomb vid flygplatsen.

23 maj 2017. Varade i fyra dagar. En självmordsbombare utlöste sin sprängladdning under en konsert i Manchester. 22 människor dödades och 116 skadades.

15 september 2017. Varade i två dagar. En bomb detonerade ombord på ett tunnelbanetåg i London och 30 människor skadades. Efter två dagar hade två personer gripits.

Källa: MI5

Fakta: Terrorattacker i Storbritannien i år

15 september: En hemmagjord sprängladdning detonerar delvis i tunnelbanevagn i London och ett 30-tal människor skadades, men ingen av dem allvarligt.

19 juni: En skåpbil plöjer genom folkmassan som lämnar en kvällsbön vid en moské i Finsbury Park i norra London. En man dör och elva personer skadas. Föraren åtalas för terrorrelaterat mord och mordförsök.

3 juni: En skåpbil mejar ner fotgängare vid London Bridge, varpå tre män hoppar ur bilen och går till attack med kniv mot människor. De skjuts ihjäl av polis. Åtta människor dör och omkring 50 skadas. IS tar på sig ansvaret.

Maj: En självmordsbombare utlöser sin sprängladdning under en konsert med artisten Ariana Grande i Manchester. 22 människor dör och 116 skadas. IS tar på sig attacken.

Mars: Fem människor dödas och över 50 skadas när en man kör på människor på Westminster bridge i centrala London, varpå han knivhugger en polis till döds. Gärningsmannen skjuts sedan ihjäl av polis. Attacken beskrivs som "islamistrelaterad terrorism".

Källa: AFP

MEST LÄST