Den palestinske presidenten Mahmud Abbas. Arkivbild.
Den palestinske presidenten Mahmud Abbas. Arkivbild.

Abbas fryser säkerhetssamarbete med Israel

Mahmud Abbas bryter säkerhetssamarbetet med Israel på grund av de införda säkerhetskontrollerna på Tempelberget. Samtidigt säger sig nu Israel vara redo att byta ut de avskydda metalldetektorerna.

ANNONS
|

Abbas bekräftade på söndagen att hans tidigare beslut att bryta alla kontakter med Israel även inkluderar säkerhetssamarbetet mellan israeliska och Abbas-lojala soldater på Västbanken.

Trots den ansträngda relationen mellan Israel och det palestinska styret har just säkerhetskoordineringen varit beständig. Israels försvarsminister kommenterar beslutet med att åtgärden främst drabbar palestinier.

Byta metalldetektorer

Jerusalems gamla stad är ett av de områden som Israel ockuperar sedan sexdagarskriget 1967. Efter det att två israeliska poliser för drygt en vecka sedan dödades av araber, som sedan sökte skydd på Tempelberget, installerade Israel metalldetektorer vid ingångarna.

Det medför övervakning av muslimer som vill besöka moskéerna på Tempelberget. Protesterna har blivit starka, både i Jerusalem och på Västbanken.

ANNONS

Ville inte gå in

Generalmajor Yoav Mordechai, som är Israels samordnare i de ockuperade områdena, säger enligt brittiska BBC att Israel är redo att överväga alternativ till metalldetektorerna, och han uppmanar den muslimska världen att komma med förslag.

Polisen installerade övervakningskameror vid en av ingångarna till Tempelberget på söndagsmorgonen, rapporterar den israeliska nyhetsredaktionen Ynet. Muslimer som infann sig till gryningsbönen vägrade att gå in och somliga sade att de ser övervakningskameror som ännu mer kränkande än metalldetektorer.

I ett uttalande på söndagen avvisade stiftelsen som förvaltar de muslimska helgedomarna kategoriskt "alla ockupationsåtgärder", skriver nyhetsbyrån AP.

Muslimerna tolkar den skärpta bevakningen som ett steg i israeliska ambitioner att ta full kontroll över platsen. Även för judar är Tempelberget heligt. Det tros vara platsen för judiska tempel i äldre tid och Klagomuren, dit judar söker sig för bön, är belägen intill.

Säkerhetsrådet

Veckan efter angreppet mot poliserna, varefter angriparna sköts ihjäl på Tempelberget av en israelisk styrka som jagade dem, har präglats av fortsatt våld. I fredags knivmördade en palestinier tre israeliska bosättare på Västbanken, och tre palestinier dödades i sammanstötningar med israeliska styrkor. Under lördagen fick två palestinier sätta livet till.

På begäran av bland andra Sverige kommer FN:s säkerhetsråd på måndag att hålla ett möte med anledning av situationen.

ANNONS

Den så kallade kvartetten – FN, EU, USA, Ryssland – är oroad över det eskalerande våldet och uppmanar alla sidor att "visa maximal återhållsamhet".

TT
Fakta: Jerusalem

Jerusalems gamla stad hyser flera platser av stor religiös betydelse för judar, muslimer och kristna, som al-Aqsamoskén, Klippdomen, Klagomuren och Heliga gravens kyrka.

Enligt FN:s plan för Jerusalem efter andra världskriget skulle staden och dess omgivningar stå under internationell förvaltning, men ett samlat arabiskt angrepp på den nya staten Israel slutade med att Västra Jerusalem hamnade under israeliskt styre och Östra Jerusalem under arabiskt.

Under sexdagarskriget 1967 ockuperade Israel den östra delen av Jerusalem.

Israel betecknar staden som sin "eviga och odelbara huvudstad". 1980 antog Israel en lag om att utsträcka israelisk lag till att omfatta även Östra Jerusalem, men anspråket har inte erkänts internationellt.

Israel har också byggt stadsdelar för judar i Östra Jerusalem. Det ses av andra länder som ett brott mot folkrätten – Genèvekonventionerna – som förbjuder en ockupationsmakt att flytta in sin egen befolkning i området.

ANNONS